Z Prádla mezi elitu: Pátá generace Jenčíkových pokračuje v rodinné tradici likérnictví Zdroj: Jenčík a dcery
Z Prádla mezi elitu: Pátá generace Jenčíkových pokračuje v rodinné tradici likérnictví
Rodinná tradice, poctivé řemeslo a chuť, která přetrvává už více než sto let. V malé obci Prádlo na Plzeňsku, kde má výroba likérů dlouhou historii, stojí rodina Jenčíkových v čele jednoho z nejvýraznějších rodinných lihovarů v Česku. Jejich příběh není jen o maceraci bylin a ovocných plodů, ale především o předávání zkušeností z generace na generaci – a o lásce k řemeslu, které se tu dědí jako rodinný poklad.
Zdroj: Jenčík a dcery
Pět generací poctivosti
Kořeny likérky Jenčík sahají do první poloviny minulého století. Tehdy do Prádla Jenčíkovi přišli, aby tu Vratislav Jenčík spravoval místní lihovar. Od té doby se změnily technologie i trh, ale základ zůstal stejný – poctivá práce, kvalitní suroviny a rodinná tradice.
Dnes už na rodinnou tradici navazuje pátá generace. Syn paní Hany Jenčíkové, současné majitelky, studuje moderní potravinářský obor a chystá se pokračovat v rodinné stopě – i když s novým pohledem mladé generace. „Je skvělé vidět, že ho to baví a že do toho přináší nové nápady. Vnímá, že to, co děláme, má smysl,“ říká s úsměvem paní Jenčíková.
Hana Jenčíková pokračovatelka rodinné tradice Zdroj: Jenčík a dcery
Prádlo – vesnice, kde voní bylinky a destiláty
Obec Prádlo je unikátním místem. Na počet obyvatel tu připadá zřejmě nejvíce likérek v celé republice. Místní se žertem říkají, že kdo v Prádle nemíchá bylinky, jako by tu ani nebydlel. Historie obce je totiž s výrobou alkoholu spjata po desetiletí a předchozí generace Jenčíků měly na její rozvoj nezpochybnitelný vliv.
U nás se to prostě dědí. Každý z nás k tomu má vztah – ať už jde o samotnou výrobu, nebo o péči o krajinu, ze které suroviny pocházejí, kde likéry vznikají. .
Likérka Jenčík a dcery Zdroj: Jenčík a dcery
Prádlo tak působí jako živé muzeum řemesla, kde se setkávají tradice s moderními postupy. Místní rodiny si navzájem pomáhají, sdílí zkušenosti a společně drží pověst obce, která se stala synonymem pro kvalitní české likéry. Do likérky si můžete udělat výlet v rámci exkurze, která může být výjimečným vánočním dárkem.
Chuť, která obstojí i před diplomaty
Likérka Jenčík se dlouhodobě účastní prestižní soutěže Czech National Spirits Competition (CNSC), která hodnotí nejlepší české destiláty a likéry. Letos do ní zaslali celou svou vánoční kolekci, a to s cílem obhájit kvalitu, kterou si vybudovali v minulých letech.
Z této soutěže si již odnesli několik významných ocenění. Likér Malina 21 % z produkce Jenčík a dcery se stal v roce 2023 vítězem kategorie likérů z červeného ovoce a získal uznání poroty za svou výraznou, ale přirozeně ovocnou chuť. Stejně tak i višňový likér Griotte 21 %, oblíbený pro svou typickou balanc sladkosti a kyseliny, patřil k nejlépe hodnoceným produktům ročníku. Tyto úspěchy potvrdily, že značka Jenčík a dcery patří mezi stabilní stálice českého likérnického umění a že dokáže obstát i v silné konkurenci renomovaných výrobců.
Griotka Jenčík a dcery Zdroj: Jenčík a dcery
Letos bojuje vánoční kolekce
Do letošního ročníku soutěže, jejíž degustace proběhla 1. listopadu a výsledky budou oznámeny 4. prosince za účasti zástupců vlády a zahraniční diplomacie, zaslali Jenčíci celou svou vánoční kolekci. Ta zahrnuje mimo jiné oblíbený Prádelský oříšek, který spojuje jemnost českých ořechů s příjemnou sladkostí, dále elegantní Le Duc Charmant – Crème de Cassis, tedy rybízový likér francouzského stylu, znovu také úspěšný višňový likér Griotte 21 % a lahodný Chocolate Liqueur. Každý z nich má svůj osobitý charakter, přesto všechny spojuje to, co dělá z produkce rodiny Jenčíků něco výjimečného – pečlivý výběr surovin, ruční práce a cit pro detail.
Tradiční ořechovka provoněná vlašskými ořechy Jenčík a dcery Zdroj: Jenčík a dcery
„Pro nás je účast v CNSC nejen o soutěžení, ale hlavně o sdílení toho, co máme rádi. Když naši práci ocení odborníci, je to pro nás obrovská motivace,“ říká paní Jenčíková. A je pravda, že právě tahle kombinace pokory, tradice a moderního přístupu je to, co jejich likérku odlišuje.
Spojení tradice a inovace
Rodina Jenčíkových dokazuje, že spojení tradice s inovací může být klíčem k úspěchu. Vedle klasických receptur pracují i na nových příchutích, které oslovují mladší generaci spotřebitelů. Sází na české suroviny, lokální bylinky a vlastní maceráty, díky nimž mají jejich likéry nezaměnitelný charakter.
Současně kladou důraz na udržitelnost a šetrnost k přírodě. Odpad z výroby zpracovávají na biomasu a suroviny se snaží odebírat od lokálních pěstitelů.
Vánoční klasika, která nikdy nezklame. Tuzemák Jenčík a dcery Zdroj: Jenčík a dcery
Tradice, která má budoucnost
Příběh z Prádla je důkazem, že české řemeslo má stále své místo – a že poctivá práce, rodinné hodnoty a úcta k historii mohou mít i v dnešní době úspěch.
Tip na vánoční cukroví přímo od Jenčíků
Výborné „ďábelské“ hvězdičky
Recept na vánoční cukroví Zdroj: Jenčík a dcery
Voňavé, kořeněné a s lehkým „čertovským“ nádechem — tyhle vánoční hvězdičky si zamilujete. Skvěle se hodí k čaji, punči i k zimnímu grogu… ideálně z Krvesaje.
Tipy od mistrů „ďábelského“ cukroví
Pro pikantnější chuť přidejte do těsta špetku mletého zázvoru.
Do domácího fondánu vmíchejte lžičku Krvesaje, získáte krásnou barvu i aroma.
A než těsto odleží… můžete se zahřát grogem z Krvesaje.
Krvesaj - Jedinečná kombinace sedmi druhů pálivého koření z Číny a lahodné šťávy z vyzrálých třešní Zdroj: Jenčík a dcery