Auta i kontejnery pro případ zamoření. Podívejte se na novou hasičskou techniku za sto milionů

Slavnostní předání techniky Správy státních hmotných rezerv Hasičskému záchrannému sboru ČR, 4. dubna 2024, Praha. Tato technika je primárně určena pro hromadnou chemickou, radiační i biologickou dekontaminaci osob.

Hasiči získali dekontaminační kontejnery a požární auta za 100 milionů korun

Hasiči mají od čtvrtka k dispozici novou techniku za sto milionů korun, kterou pořídila Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Vybavení zahrnuje 12 kontejnerů k hromadné dekontaminaci lidí při zasažení nebezpečnými látkami a sedm požárních aut s nakládacím jeřábem. Šéf Hasičské záchranné služby Vladimír Vlček a předseda SSHR Pavel Švagr se při předání techniky shodli na tom, že pro další modernizaci hasičského vybavení by bylo vhodné navýšit rozpočet SSHR.

„Myslím si, že to je jeden z dalších kroků, kdy ukazujeme občanům, že je důležitá spolupráce mezi jednotlivými státními orgány a že se společně snažíme o posílení bezpečnosti. Věřím, že veřejnost do budoucna přesvědčíme, že tyto prostředky byly vynaloženy účelně,“ uvedl Vlček při předání vybavení v holešovické hasičské stanici. Jeden dekontaminační kontejner vyšel zhruba na 3,5 milionu korun. Auto s hydraulickým jeřábem, které slouží jako univerzální nosič na různé druhy kontejnerů, stojí osm milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Populární DJ rozpůlil sportovní vůz o svodidla. Jel rychlostí 200 km/h, uvnitř měl milenku

Hasiči si běžnou každodenní techniku nakupují sami, tu speciálnější jim pak pořizuje a předává k ochraně a využití právě SSHR, která zůstává majitelem. Týká se to například zařízení pro velkokapacitní čerpání, stanů nebo detekčních přístrojů. „Hasiči už mají od Správy státních hmotných rezerv přes tisíc kusů techniky v pořizovací ceně přes 1,1 miliardy korun. V loňském roce naše pohotovostní zásoby zasahovaly 173krát, čili skoro každý druhý den,“ řekl Švagr. Podle něho je to důkazem, že technika SSHR je využitelná v praxi.

„Doba má nové výzvy a technika zastarává. Do budoucna určitě budeme potřebovat více finančních prostředků, než každoročně ze státního rozpočtu dostáváme,“ doplnil Švagr. SSHR by podle něho k pořizování hmotných rezerv pro všechny resorty – tedy nikoliv jen pro hasiče, respektive ministerstvo vnitra – potřebovala ročně o 600 až 800 milionů korun více, než kolik jí přiděluje stát. Vlček k tomu řekl, že navýšení rozpočtu SSHR by pro hasiče znamenalo možnost lépe plánovat nákup potřebné techniky v delším časovém horizontu.

Sprchy, náhradní oblečení i evakuační autobus

Nové předpřipravené stanoviště pro dekontaminaci získá každý kraj vyjma Prahy, která už dostala dva kontejnery dříve. Smyslem rovnoměrného rozmístění zařízení do všech regionů je, aby bylo celé území státu připravené na mimořádné zásahy, při kterých rozhoduje i čas. Kontejnery slouží zejména k očištění hasičů i civilistů zasažených chemikáliemi, radiací nebo biologickým materiálem. S novou dodávkou jsou těchto zařízení v ČR celkově zhruba tři desítky. V současné době je hasiči využívají například při likvidaci ohnisek ptačí chřipky.

Dekontaminace se v kontejneru provádí tak, že se člověk nejprve v oddělených prostorách pro ženy a muže svlékne ze zamořeného oděvu. Poté se z trysek omyje teplou vodou a mýdlem nebo jiným čistícím prostředkem podle typu kontaminace. Přístroje následně zjistí, zda už vyhovuje limitům. Pokud ne, musí se osprchovat znovu, pokud ano, dostane náhradní oblečení včetně bot a pokračuje například do evakuačního autobusu. Použitou vodu lze v kontejneru jímat do speciálních nádrží. Poté se odváží k odborné likvidaci, případně ji lze v určitých situacích se souhlasem příslušných úřadů vypustit do kanalizace.

Hasiči hromadnou dekontaminaci pravidelně nacvičují při simulovaných radiačních haváriích v jaderné elektrárně. Pokud při ostrých zásazích nemají k dispozici kontejner, využívají sprchy v budovách, případně v polních podmínkách jednoduchou dekontaminační sprchu, kterou má ve výbavě každá hasičská jednotka.

VIDEO: Ve Frýdlantu nad Ostravicí hořela pila, hasiči evakuovali nákupní centrum