Polovinu pětiletých dětí trápí zubní kazy. Často jsou na vině i rodiče, tvrdí stomatologové

Zubní kazy u dětí? Mohou za to špatné návyky i nedůslední rodiče.

Stále více dětí sedá do zubařského křesla se zubním kazem, podle stomatologů se situace u dětských pacientů nelepší, a přitom by stačila jen precizní hygiena. Proto apelují zejména na rodiče, aby na děti dohlíželi a byli v péči o zuby důslední.

Podle odhadů lékařů má zhruba padesát procent pětiletých dětí zubní kaz. Mohou za to jak špatné návyky, tak nedůslednost rodičů. Právě oni by totiž děti měli učit, jak si správně čistit zuby, a sami jim jít příkladem.

Se zubní hygienou lékaři doporučují začít hned, jak se dětem proříznou první zuby. Je potřeba, aby do tří let čistil zuby dítěti výhradně rodič a dítě pak samo jen trénovalo. Předškolnímu dítěti by měli rodiče zuby dočišťovat a školákovi je po vyčištění zkontrolovat a případně dočistit problematická místa, například nově se prořezávající zuby.

ČTĚTE TAKÉ: Strašák jménem Pirola. Co víme o nejnovější variantě covidu a jaké má příznaky?

Podle zubařů nejčastěji se zubními kazy chodí do ordinace děti ve věku pěti až šesti let. Není ale výjimkou, že kazy řeší u dětí mladších tří let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odhadem až sto tisíc lidí na Ostravsku nemá zubaře, to by se ale snad mohlo v dohledné době změnit. Lékařská fakulta Ostravské univerzity získala akreditaci na obor stomatologie.

Tagy: