Basketbalistkám USK euroligový bronz unikl o vlásek. Schio rozhodlo trojkou s klaksonem

Basketbalistky ZVVZ USK Praha obsadily ve Final Four Evropské ligy stejně jako vloni čtvrté místo. V nedělním dramatickém boji o bronz podlehly v domácí hale Královka italskému Schiu 56:59. Zápas rozhodla trojkou s klaksonem Egle Sventoraiteová.

„Jsem naštvaná jako nikdy v kariéře,“ řekla novinářům trenérka Natália Hejková, které se před rozhodující trefou nelíbil zákrok Marine Mabreyové na Valériane Vukosavljevičovou. „Myslím si, že jsme si zasloužily vyhrát. Soupeř ale dostal totálně dar. Až takhle dobrý hostitel jsme nechtěli být. Hráčka, která faulovala, se dokonce omlouvala. Co ale z toho? Za to si nekoupíme ani zlaté prase,“ doplnila Hejková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Praha je sázka na jistotu, řekl k pořadatelství Euroligy šéf basketbalové federace Zagklis

České mistryně čtyřleté čekání na medaili v soutěži neprolomily. Vedle třetího místa v roce 2019 skončily lépe jen před osmi lety, kdy závěrečný turnaj vyhrály. Pražankám nestačilo v utkání 17 bodů kapitánky Teji Oblakové ani double-double Alyssy Thomasové (15 bodů, 12 doskoků) a Brionny Jonesové (10 bodů a 15 doskoků). Nejlepší střelkyní Schia byla Marina Mabreyová, která dala 17 bodů.

„Byl to zápas o bojovnosti. Předvedly jsme skvělý comeback, daly jsme do toho poslední síly. Strašně to bolí, protože si myslím, že jsme byly poškozené a rozhodčí měly písknout faul na Vukosavljevičovou. Dostaly jsme trojku a tím zápas skončil,“ řekla Tereza Vyoralová.

Hráčky USK vyšly ve Final Four naprázdno už počtvrté. Kromě loňska si zahrály neúspěšně o bronz také v sezonách 2015/2016 a 2016/2017.

„Je to už podle mě začarované. Buď se vyzraňujeme, nebo se vyzraňujeme a ještě přijde takovýto zápas. Už by bylo na čase, aby se to otočilo. Asi budeme potřebovat exorcistu,“ uvedla Hejková.

Italky na nic nečekaly

Italský tým získal brzy náskok 15:7. Pražanky po oddechovém čase zareagovaly a po trefách Jonesové a Oblakové snížily. Závěr první čtvrtiny ale patřil opět Schiu, které uteklo do vedení 23:14.

USK se v úvodu druhé čtvrtiny přiblížil na rozdíl tří bodů, ale soupeř získal díky šňůře 12:3 poprvé dvouciferné vedení, které udržel až do poločasové přestávky.

České mistryně doplatily na horší střelbu (úspěšnost 31 procent) a 11 ztrát. Nepomohla jim ani převaha na doskoku, kde soupeře předčily 25:15. Schio těžilo ze širší rotace, když se prosadilo osm jeho hráček oproti pěti USK.

Po přestávce Pražanky zlepšily obranu a začaly stahovat. Schio se v úvodních osmi minutách třetí části prosadilo jen z trestných hodů a USK se i díky třináctibodové Oblakové vrátil do hry. Třetí část vyhrál 14:9 a před závěrečnou čtvrtinou se dotáhl na šest bodů.

„V kabině to nebylo dobré. Když jsem přišla do šatny, první co jsem řekla, že nechci vidět takovouto řeč těla. Byly jsme kousek od nich a měly na to dvacet minut. Pracovaly jsme na to celou sezonu. A krok po kroku se to pak zlepšovalo,“ líčila Hejková.

Dramatický finiš zkoumal rozhodčí na videu

Za podpory zaplněné haly domácí basketbalistky pokračovaly v tlaku, a když Thomasová vyrovnala minutu před koncem z trestných hodů na 54:54, utkání gradovalo.

Mabreyová sice ještě vrátila Schiu vedení, ale za USK srovnala šest vteřin před koncem Oblaková. Po oddechovém čase hostů měly Italky čas na poslední útok. Pražanky ho nejprve ubránily, odražený míč ale převzala v poslední chvíli Sventoraiteová a rozhodla. Platnost trefy potvrdili po zhlédnutí videa rozhodčí.

„Tam se ale kontrolovalo, zda koš padl v čase. Trenérská výzva se dá použít jen na aut nebo čas, ale na posouzení celé situace, že měly odpískat faul, to neexistuje. Je to pravidlo, které je úplně k ničemu,“ řekla Hejková. „Nechtěly jsme skončit se čtvrtým místem. Cítíme to jako strašnou křivdu. Hráčky si nesáhly nad dno, ale pod dno sil. I mě překvapily, že dokázaly ještě vyhrabat, co vyhrabaly. Začaly skvěle bránit, soupeř si s tím nevěděl rady. A takhle to skončilo,“ dodala.

Finále opanovaly basketbalistky z Fenerbahce

Později téhož dne se odehrálo i finále mezi Fenerbahce a Mersinem. V něm uspěly basketbalistky z Fenerbahce, a vyhrály tak Evropskou ligu poprvé v historii. Tureckého rivala smetly 99:60 a vylepšily loňské druhé místo.

K premiérovému triumfu Fenerbahce v soutěži pomohla 35 body americká hvězda Breanna Stewartová. Šestnáct bodů přidala její krajanka Kayla McBrideová. Mersinu, který do Final Four postoupil poprvé, nepomohly ani čtyři desetibodové střelkyně Sinem Atasová, Laura Corneliusová, Aleksanda Crvendakičová a Elizabeth Williamsová.

Fenerbahce vyhrál utkání o titul na pátý pokus. Kromě loňska prohrál ve finále také v sezonách 2012/13, 2013/14 a 2016/17. V tomto ročníku vyhrál 16 z 18 zápasů. Zaváhal jen v úvodu základní skupiny A, kdy nečekaně prohrál s polskými Polkowicemi a maďarským Szekszárdem.

Rozhovor s generálním sekretářem FIBA Zagklisem:

Tagy:
sport Praha Evropská liga basketbal FIBA USK Praha