Útokem žhářů Natálka trpí dodnes. Bojí se chodit mezi lidi a v noci nespí, líčí muka matka

Matka malé Natálky, kterou v roce 2009 popálili žháři, nemůže uvěřit tomu, že soud rozhodl o podmínečném propuštění dvou z útočníků. Děvčátko si podle matky nese následky dodnes. Bojí se chodit mezi lidi, bere léky na psychiku a v noci nemůže spát. Dívka, které lékaři na začátku dávali jen malé šance na přežití, letos oslaví šestnácté narozeniny.

Má za sebou přes stovku operací a za měsíc jí bude šestnáct let. Natálie má místo příjemných vzpomínek z dětství v paměti jen nemocniční pokoj, bolest a utrpení, které ji a její rodinu neopouští ani po 13 letech od osudového incidentu. „To je jedno s druhým. Když přijde nějaká operace, tak to už je úplná katastrofa. Nesnáší nemocnice. A jak slyší doktory, co jí budou dělat... Všechno je to další stres. A já jako matka se na to musím koukat pořád,“ řekla pro CNN prima NEWS maminka Anna Siváková.

Podle ní se psychika Natálie s věkem horší. Jako každá dospívající dívka by se chtěla líbit. Do teď se ale nesmířila s tím, jak vypadá. Nechce komunikovat s okolním světem a v noci nemůže spát. Nepomáhají jí ani pravidelné návštěvy psychologa a psychiatra. „To si nikdo nedokáže představit, čím procházíme doma. Dostala kapky, teď má léky. Nemůže spát, od samého začátku nespí. Chodí spát k ránu a tím pádem je pro ni horší jít do školy. Do té jde v nervech,“ popsala Siváková.

ČTĚTE TAKÉ: Deset let od exemplárních trestů pro žháře. Popálená Natálka má pořád v očích hrůzu

Natálka prý sní o tom, že by jednou chtěla navštívit taneční. Věc, která je pro její vrstevníky naprosto běžná a obyčejná. Čtyři neonacisté, kteří hodili v roce 2009 do domu, kde rodina žila, tři zápalné lahve, ale z běžných věcí udělali takřka nedosažitelné. Dvěma z nich teď svitla naděje, že se dostanou na svobodu. Okresní soud v Šumperku ve čtvrtek rozhodl o jejich podmínečném propuštění. „Je to pro mě velký překvapení a předčasný závěr. Nečekala jsem, že je po třinácti letech pustí domů a nesouhlasím s tím. Nás to tolik poznamenalo,“ uzavřela.

Další dva útočníci ale stále zůstávají za mřížemi. Na žádost o propuštění si musejí ještě počkat. Před lety totiž dostali o dva roky přísnější trest.

Tagy:
popáleniny soud žhářský útok Natálka podmínečné propuštění okres Šumperk