Česká policie prohledala pražský byt německého poslance Petra Bystroně

Čeští policisté na základě žádosti od německých kolegů prohledali byt německého poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně v Praze na Starém Městě. Napsal to Deník N. Podle Bystroně šlo o dva byty, které jsou dlouhodobě pronajaté. V Česku narozený politik čelí podezření, že od proruského serveru Voice of Europe přijímal úplatky. Bystroň odmítl, že porušil zákony.

Podle Bystroně šlo o dva byty, které jsou dlouhodobě pronajaté.

„V obecné rovině můžeme potvrdit, že děláme úkony na základě žádosti od zahraničních kolegů. Jelikož nejde o naši záležitost, jen o poskytnutí součinnosti, nelze sdělit bližší podrobnosti,“ řekl Deníku N mluvčí policejního prezídia Josef Bocán. „Jsme na místě a provádíme služební úkony,“ cituje web mluvčího pražské policie Jana Rybanského.

DÁLE ČTĚTE: Německý poslanec Petr Bystroň vzal podle nahrávky 20 tisíc eur od Putinova propagandisty

Bystroň agentuře DPA řekl, že jde o dva byty v Praze. Sice mu prý patří, ale jsou už několik let dlouhodobě pronajaté. „Při dosavadních 12 domovních prohlídkách v Německu nebylo nalezeno nic usvědčujícího, protože obvinění nejsou ničím podložená. Tak tomu bude i po dalších prohlídkách,“ poznamenal také.

V Německu policie už dříve uskutečnila razie v různých Bystroňových nemovitostech včetně poslanecké kanceláře. Podle agentury DPA policie dnes několik nemovitostí znovu prohledala.

Státní zastupitelství v Mnichově, které Bystroňův případ vede, dnes sdělilo agentuře DPA bez uvedení jména, že se konají další domovní prohlídky ve věci praní peněz a úplatkářství. Zastupitelství dodalo, že cílem je zajistit další důkazní materiál.

Souhlas s domovními prohlídkami v Česku dnes dopoledne podle veřejnoprávní televize ZDF vydal Spolkový sněm, ve kterém Bystroň zasedá jako poslanec. Televize dodala, že takové oprávnění bylo k akci potřebné.

Bystroň návštěvu policistů očividně očekával. Ve středu totiž ČTK řekl, že nemůže vyloučit podobné domovní prohlídky v Česku, jaké u něj dříve provedla policie v Německu.

Jedenapadesátiletý poslanec podle zpráv médií úzce spolupracoval s proruským serverem Voice of Europe. Server Die Zeit nedávno napsal, že plánoval, jak rozšířit vliv serveru v Evropě a s jeho provozovatelem diskutoval o tom, co na něm má být zveřejněno.

Navíc podle médií existuje nahrávka, která Bystroně zachycuje při přebírání 20 000 eur (494 000 korun) od ruského propagandisty Arťoma Marčevského. Za podezřelou mají němečtí vyšetřovatelé také transakci, při níž 20. března 2023 vložil na konto své (z velké části neaktivní) obuvnické firmy 30 000 eur (740 000 korun) a ten samý den celou částku zase ve 200eurových bankovkách vybral.

V nejbližší době budou němečtí kriminalisté nuceni vyšetřování pozastavit, protože Bystroň uspěl ve volbách do Evropského parlamentu a díky tomu získá imunitu. Mandát nově zvolených evropských poslanců začne platit 16. července. Případné zbavení imunity může trvat měsíce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž v Brně pobodal školačku. Soud ho poslal na 16 let do vězení za pokus o vraždu dítěte