Babiš: Rakušan zneužil tragédii na fakultě k propagaci. Politizaci předcházím, opáčil ministr

Andrej Babiš a Vít Rakušan

Rozhovor s Andrejem Babišem

Tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) zneužil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ke své propagaci. V ranním vysílání to prohlásil šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Rakušan pro CNN Prima NEWS uvedl, že od začátku celého případu dělá vše pro to, aby předešel politizaci prosincové tragédie.

„Ministr Rakušan pojal prosincovou tragédii jako propagaci své osoby,“ opřel se do šéfa resortu Babiš v pořadu Nový den. Zkritizoval rovněž jeho mediální vstupy.

K TÉMATU: Jsme bohatá nevěsta, v Europarlamentu založíme frakci, řekl Babiš. Uskupení bude proti migraci a Green Dealu

„Myslím, že se tam fotila celá pětikoalice. My jsme hledali zraněnou dceru poslance Jana Richtera (ANO) a našli jsme ji v nemocnici v Motole,“ řekl předseda opozičního hnutí.

Zdůraznil, že rodiny obětí se dozvěděly minimum informací. „Z toho důvodu jsme podpořili vznik vyšetřovací komise, na celé záležitosti si neděláme politické body,“ pronesl předseda ANO.

Zopakoval i tvrzení některých opozičních zákonodárců, kteří tvrdí, že když šlo o zřízení komise k případu úhynu ryb na Bečvě, proběhlo vše bez průtahů.  „Vůbec nechápu, proč se tomu nyní vláda brání. Kauza úniku toxických látek do Bečvy byla probrána takřka minutu po minutě,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Dělám vše proti politizaci, reagoval Rakušan

Rakušan se proti tvrzením šéfa ANO rázně ohradil. „Podle sebe soudím tebe? Od začátku dělám všechno pro to, abych předešel politizaci tragédie na FF UK,“ reagoval pro CNN Prima NEWS.

„Z toho důvodu nebudu komentovat ani tento výrok Andreje Babiše. Myslím si, že kdo sledoval mé aktivity a chování v den střelby (21. 12. 2023, pozn. red.) a ve dnech bezprostředně následujících, udělá si obrázek sám,“ zdůraznil ministr vnitra.

Vyšetřovací komisi k případu, po jejímž vzniku volali opoziční poslanci ANO, schválila Sněmovna ve středu. Pro vznik komise, která by na svou činnost měla mít půl roku, hlasovalo 132 ze 141 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sousedské rozpory jsou cestou do pekel, okomentoval česko-slovenské vztahy Zaorálek. Mentorování nám nepřísluší, míní Svoboda

Tagy:
propagace politika Andrej Babiš Vít Rakušan kritika vláda vyšetřovací komise Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy