České Auto roku 2023 zná své finalisty. Nechybí mezi nimi pick-up ani elektromobily

Tradiční novinářská anketa o nejlepší auto na českém trhu se blíží do finále. Svaz dovozců automobilů (SDA), který anketu letos pořádá, zveřejnil seznam šesti finalistů, z nichž vzejde celkový vítěz. V anketě hlasují motorističtí novináři s více než desetiletou praxí v oboru.

Odborná novinářská porota vybrala šest vozů, které postupují do druhého kola a utkají se o titul Auto roku 2023 v České republice. Volbě v prvním kole předcházely jízdy s celkem 26 nominovanými vozy. Do druhého kola jich postupuje celkem šest, jelikož na posledním postupovém místě byly se stejným počtem hlasů dva vozy.

Ve finále se objevují hned dva francouzské vozy, konkrétně Peugeot 408 a plně elektrický Renault Mégane E-Tech, Německo zastupují SUV BMW X1 a elektrické MPV či minivan Volkswagen ID.Buzz. Jediným tradičně tvarovaným autem ve finále je japonská Honda Civic, klasikou je svým způsobem také terénní pick-up Ford Ranger. Na mnohé favority se přitom nedostalo. Mimo vyvolenou šestici zůstala žhavá želízka jako Alfa Romeo Tonale, Mazda CX-60 nebo Kia Sportage. Ani v úvodní šestadvacetičlenné nominaci, kam své modely přihlašují samy automobilky, se neobjevil žádný vůz Škoda, nechyběly ale naopak třeba dva vozy Mercedes.

V dalším kole dvacetičlenná porota složená z uznávaných motoristických novinářů vybere z finalistů vítěze, který se bude moci pyšnit titulem Auto roku 2023 v České republice. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety se uskuteční 7. února. Členem poroty je i zástupce CNN Prima NEWS.

Tagy:
Honda Civic anketa Ford Ranger Renault Mégane E-Tech Volkswagen ID.Buzz Peugeot 408 BMW X1 Auto roku 2023