Šachová senzace: Desetiletý chlapec porazil světového mistra. Video baví internet

Argentinské zázračné dítě způsobilo v sobotu rozruch na prestižním šachovém turnaji Bullet Brawl. Faustino Oro je jen desetiletý chlapec, přesto dokázal podle webu Buenos Aires Herald porazit světovou jedničku Magnuse Carlsena, a to v pouhých 48 tazích.

Talentovaný mladík, kterému místní přezdívají „šachový Messi“, překvapil všechny svým vítězstvím, kterého dosáhl po pouhých 48 tazích. Na on-line turnaji Bullet Brawl, jenž se každoročně koná za účasti šachových mistrů z celého světa, hrál Oro proti svému oblíbenci Carlsenovi. I přes náročnost bleskové partie se mladíkovi podařilo využít soupeřových chyb a získat historické vítězství, informuje Buenos Aires Herald. Jeho vítězství je natočené na videu.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom mozkových čipů Elona Muska. Ochrnutý pacient hraje šachy myšlenkou, ukazuje video

Ačkoli Oro soutěž nevyhrál, jeho vystoupení uchvátilo celý svět. Celkovým vítězem se stal americký mistr Hikaru Nakamura. Oro skončil na 21. místě ze 156 hráčů s celkovým počtem 108 bodů, což je na někoho tak mladého neuvěřitelný úspěch, píše web Buenos Aires Times.

Poprvé se k šachům dostal před necelými čtyřmi lety, během pandemie covidu. Podle svých slov se hře naučil díky sledování videí na platformě YouTube. Otec mu ukázal malou šachovnici a díky videím se pak chlapec pro šachy nadchnul. „Jeho otec mě kontaktoval v září roku 2020 a Faustino se zúčastnil první lekce. Tehdy mu bylo pouhých šest let,“ vysvětlil trenér.

Pozornost na sebe Oro upoutal také na loňském mistrovství světa v šachu. Vyhrál tři partie, včetně jedné proti velmistrovi, přičemž ve dvou dalších dosáhl remízy. Tím prokázal schopnost hrát proti mnohem zkušenějším soupeřům. I přes Orův nízký věk je jeho potenciál zřejmý. Jeho dovednosti jsou už nyní srovnatelné s jinými světovými velmistry, v některých případech je dokonce převyšují. S pravděpodobným umístěním ve světovém žebříčku, které už má téměř jisté, se z tohoto dítěte stává pro všechny nebezpečný soupeř.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chvíle děsu při záchraně batolete v Praze. Lezlo po parapetu v prvním patře, matka spala

Tagy:
šachy zázrak děti Buenos Aires Magnus Carlsen Oro bullet brawl