Průlom mozkových čipů Elona Muska. Ochrnutý pacient hraje šachy myšlenkou, ukazuje video

Mozkové implantáty společnosti Neuralink, za kterou stojí miliardář Elona Muska, dosáhly zásadního pokroku – vizionářská firma ukázala záběry ochrnutého pacienta, který díky čipu dokáže hrát on-line šachy pomocí své mysli. V týdnu o tom informoval zpravodajský web BBC.

Na videu zveřejněném na sociální síti X je vidět, jak ochrnutý Noland Arbaugh pohybuje kurzorem myši jen za pomoci svých myšlenek. Díky tomu dokáže telepaticky hrát šachy on-line. Kromě toho popisuje, že díky implantátu hrál například i hru Civilizace VI. „Neuralink mi dal možnost hrát hry znovu, a to osm hodin v kuse,“ sdělil BBC. Zařízení, velké jako librová mince, se vkládá do lebky. Díky mikroskopickým drátům, které snímají aktivitu neuronů, dokáže vysílat zpět bezdrátový signál do přijímací jednotky.

Arbaugh, který je ochrnutý od ramen dolů, dostal od společnosti čip již v lednu. Sám sdělil, že operace byla jednoduchá a již po jednom dni v nemocnici šel domů. Zároveň podotkl, že nová technologie není dokonalá a že se společností narazili na dílčí problémy při implantaci.

ČTĚTE TAKÉ: SpaceX buduje síť špionážních družic. První prototypy z projektu Starshield jsou už v kosmu

Bývalý ředitel programu pro nervové inženýrství v americkém Národním ústavu zdraví Kip Ludwig uvedl, že se zatím nejedná o průlom. „Je to stále na samém počátku. Jsme těsně po implantaci. Je třeba se ještě hodně učit, jak na straně Neuralinku, tak na straně pacienta, aby se maximalizovalo množství informací pro ovládání,“ dodal. Přesto Ludwig popsal, že celá událost je pro pacienta velmi pozitivní. Nyní je schopný komunikovat s počítačem bez jakéhokoliv fyzického pohybu. „Je to určitě dobrý výchozí bod,“ řekl listu The Guardian.

Společnost Neuralink se snaží technologii zdokonalit a nakonec i komerčně využít. Prvně prováděla testy na prasatech a opicích a tvrdí, že opice mohou hrát základní verzi videohry Pong. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) udělil povolení testovat čip na lidech v květnu 2023.

Cílem společnosti je propojit lidské mozky s počítači a díky tomu pomoci řešit složité neurologické stavy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejdříve nejdelší testovací let, pak se kosmická loď Starship ztratila. Podívejte se na záběry z testovací mise Space X

Tagy: