Extrémní povodeň na Jesenicku. Oblast je zcela odříznutá, silnice jsou neprůjezdné

Rozvodněná řeka Bělá na Jesenicku

Velká voda v Mikulovicích

Oblast Jesenicka je podle policie momentálně zcela nedostupná kvůli neprůjezdným silnicím. Vozovky jsou na mnoha místech podemleté. Policisté na sociální síti žádají řidiče, aby neriskovali a do oblasti nejezdili.

Jaká je situace na vodních tocích ve vašem kraji?

,,Naše činnost je soustředěna zejména na pomoc s evakuací obcím na Jesenicku a Šumpersku," uvedla policie. V noci na dnešek rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku do České Vsi a dále přes Písečnou na Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry je severní cíp kraje nepřístupný ze všech stran.

Kromě podemletých silnic situaci v regionu komplikují i popadané stromy. Dopravní situace ztěžuje práci i hasičům, kteří se snaží evakuovat obyvatele z nejvíce zasažených oblastí, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

SLEDUJTE VEŠKERÉ DĚNÍ MINUTU PO MINUTĚ ON-LINE

Kvůli dopadu extrémních povodní, které zasáhly zejména sever Olomouckého kraje, není podle zástupců kraje aktuální situace na silnicích zmapována. ,,Na Jesenicku a Šumpersku je spousta silnic uzavřená z důvodu zaplavení, poškození či neprůjezdná z důvodu popadaných stromů. Situaci nelze přesně zmonitorovat, navíc se mění každou minutou. Řidičům doporučujeme, aby se na sever kraje vůbec nevydávali. Komunikace totiž mohou být podemleté, mosty poškozené, hrozí utržení krajnic a pád do rozbouřeného vodního toku," uvedl kraj na stránkách.

Krajský úřad také uvedl, že na Jesenicku dnes nevyjedou žádné spoje. ,,Na Šumpersku pouze tam, kam se v důsledku velké vody a uzavřených komunikací dostanou. Na dalším území kraje budou autobusové a vlakové spoje vypraveny podle jízdních řádů, nicméně i tam se může situace postupně měnit," uvedl kraj. Podrobné informace k veřejné dopravě najdou lidé na stránkách krajského integrovaného dopravního systému KIDSOK.

Zavřené jsou kvůli záplavám v kraji i další silnice. Na Přerovsku je to kvůli polomu silnice mezi Loučkou a Slavkovem, zatopená je silnice mezi Hustopečemi a Němeticemi, polom si vynutil uzavření silnice u Partutovic a mezi Teplicemi nad Bečvou a Valšovicemi. V Lipníku nad Bečvou neprojedou řidiči ulicí Hranická kvůli nebezpečí odlétávajících plechů ze střechy domu. Na Prostějovsku je kvůli polomu zavřená silnice mezi Protivanovem a Nivou.