Herecký svět v slzách. Zemřel představitel Brumbála z Harryho Pottera

Zemřel britsko-irský herec Michael Gambon, představitel ředitele Brumbála ve filmové sérii o čaroději Harrym Potterovi. Oceňovaný divadelní a filmový herec, kterého britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře, zemřel v nemocnici. Bylo mu 82 let. S odkazem na vyjádření rodiny o tom ve čtvrtek informoval deník The Guardian.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že odešel Sir Michael Gambon. Milovaný manžel a otec pokojně zemřel v nemocnici, se svoji ženou Annou a synem Fergusem po boku,“ cituje web Sky News prohlášení rodiny. Herec měl podlehnout zápalu plic.

ČTĚTE TAKÉ: Smutné narozeniny Pantůčka. Oblíbený dabér je už měsíc nezvěstný, kolega se děsí nejhoršího

Svoji hereckou kariéru započal Gambon před více než 60 lety. Rodák z Dublinu odjel za prací do Londýna. Věnoval se ochotnickému divadlu a uspěl v konkurzu do Londýnského národního divadla Old Vic, kde spolupracoval s Laurencem Olivierem. Shakespearovský herec Gambon byl nominován na ceny Emmy a Zlatý glóbus za ztvárnění amerického prezidenta Lyndona Johnsona v televizním filmu Cesta do války. Hrál také ve filmech Gosford Park a Ospalá díra. Divákům se představil i jako slavný francouzský detektiv Jules Maigret v seriálu stanice ITV. V roce 1998 byl povýšen do šlechtického stavu.

V roli ředitele kouzelnické školy v Bradavicích nahradil Gambon Richarda Harrise. Ten byl profesorem Brumbálem v prvních dvou dílech Harryho Pottera, ale v říjnu 2002 zemřel na rakovinu.

Velká rána zasáhla nedávno také českou kulturní scénu. O smrti zpěvačky a moderátorky Yvonne Přenosilové se více dozvíte v reportáži:

Tagy:
Harry Potter Albus Brumbál Michael Gambon