Hrůza, kterou můžete zažít i vy. Nový horor se odehrává v domě pronajatém přes Airbnb

Bojíte se rádi? Vyhledáváte snímky, jejichž děj se odehrává ve strašidelném domě a nikdy nevíte, co čekat? Filmová novinka z pera Zacha Creggera Barbar, vám tohle vše nabídne. Režisér horor navíc přiblížil běžným smrtelníkům. Celý děj se totiž odehrává v domě pronajatém přes Airbnb. Novinku si můžete pustit na Disney+.

Mladá dívka Tess Marshallová odjíždí do Detroitu na pracovní pohovor. Aby měla kde přenocovat, pronajme si dům na samotě. Když do něj pozdě večer dorazí, s překvapením zjistí, že už v něm bydlí cizí muž. I přes své prvotní obavy se v domě rozhodne zůstat. Brzy ovšem zjistí, že udělala osudovou chybu. Nečekaný host se totiž ukáže jako to nejmenší, čeho by se měla mladá dívka v domě obávat.

„Mám horory opravdu rád a vždycky jsem měl. Jsem velkým fanouškem tohoto žánru, takže pro mě bylo snadné čerpat ze všech filmů hrůzy, které jsem viděl,“ přiblížil režisér Cregger. Ironií osudu je, že má ve skutečnosti komediální vzdělání. „Nechtěl jsem, aby film působil jako komedie, je to především horor. Ale myslím si, že humor může posloužit jako skvělé uvolnění, když se po strachu můžete i zasmát,“ prozradil, na co se mohou diváci při zhlédnutí napínavého filmu těšit.

Na rozdíl od filmů jako je The Shining nebo Legenda pekelného domu, kde se hlavní hrdinové potýkají se záporáky v děsivých hotelech či strašidelných sídlech, se režisér Zach Cragger rozhodl jít opačnou cestou. Celý dej se odehrává v domě, který si hlavní postavy pronajaly skrze populární službu Airbnb. Oblíbený hit většiny lidí ve 21. století, kdy se za levno mohou ubytovat u někoho doma. Možná ale právě po zhlédnutí tohoto filmu se budou někteří na podobné pronájmy dívat obezřetněji.

Velmi nešťastné rozhodnutí

Hororových snímků odehrávajících se ve strašidelných domech vzniklo nespočet. Některé z nich ale rozhodně stojí za zmínku. Příkladem je film Temné vody z roku 2005, který vypráví příběh o dívce jménem Dahlia, která se po rozpadu manželství přestěhuje do nového bytu. Když se ale bouřlivý rozchod zvrhne v právní bitvu o jejich pětiletou dcerou Ceci, začne se její už tak dost špatný psychický stav zhoršovat. Situaci jí neulehčuje ani nové bydliště ve schátralé budově. Z prázdného bytu ve vyšším patře se totiž neustále ozývají podivné zvuky a stropem prosakuje tmavá voda. Dahlia je vydaná na pospas podivným předstávám a přestává odlišovat realitu od fantazie, stojí v popisku k filmu na ČSFD.

Za zmínku stojí také americký snímek režiséra Damiena Powera zvaný Bez východiska, který vyšel v letošním roce. Mladá žena Darby vyráží za nemocnou matkou do nemocnice, kvůli silné vánici je ovšem nucena zastavit na odpočívadle, kde špatné počasí přečkává pětice neznámých lidí. Když Darby v zaparkované dodávce náhodou narazí na unesenou dívku, nezbývá jí nic jiného než začít bojovat o vlastní život. Novinku si můžete pustit na Disney+.

Divácky uznávaným snímkem je také filmová adaptace knihy Stephena Kinga The Shining od Stanleyho Kubricka. Příběh se točí kolem rodiny Jacka Torrance a jeho rodiny, kteří se v zimě přestěhují do prázdného hotelu Overlook. Od jejich rozhodnutí je neodradí ani fakt, že v domě došlo k brutální vraždě. Během svého pobytu se s Jackem začíná něco dít. Chová se nevrle, křičí na manželku a nervově se hroutí. Navíc se ukáže, že v hotelu zřejmě nejsou sami. Jeho rodina se tak ocitá ve smrtelném nebezpečí.

Výzkumníci musí projít hotovým utrpením

Líbit by se vám mohl také snímek z roku 1992 Ghostwatch od BBC, který spadá do kategorie zvané mockumentary – neboli filmy, které jsou prezentované formou dokumentu. Snímek vypráví o třech novinářích, kteří se v přímém přenosu vydávají do domu, ve kterém má podle jeho vlastníků strašit.

„Ghostwatch je senzačním příkladem toho, jak dokáže televize manipulovat se svými diváky, aniž by si to uvědomovali. Televizní film BBC se stal inspirací i proslulé Záhadě Blair Witch, jejíž tvůrci také předstírali, že jde o skutečné záběry ze strašidelného lesa,“ píše web Showbiz.cz.

Ujít byste si také neměli nechat film Legenda pekelného domu z roku 1973. Příběh se točí kolem skupinky vědců, kteří se vydávají zkoumat zvláštní jevy v místním sídle, které dříve patřilo sériovému vrahovi. Právě jeho oběti mají v domě dodnes strašit. Vedoucí týmu se k celé situaci zprvu staví skepticky, už brzy se ovšem ukáže děsivá pravda. Dům je plný nástrah a vražedných překvapení. Aby výzkumníci odhalili tajemství, musí si projít hotovým utrpením.