Jak slavily Vánoce české celebrity? V kostele, na hradě i pod Karlovým mostem

Mezi Vánoční tradice se počítá zdobení stromečku, cukroví, štědrovečerní večeře, dárky a mnohem víc. Mnoho rodin má doma Betlém, prostírá pro jednoho navíc, chodí na půlnoční mši a v některých domácnostech nesmí chybět třeba taková vánočka, krájení jablíčka, lití olova, lodičky z ořechů, kapří šupiny nebo házení střevícem. A co třeba takové jmelí? Jaké tradice dodržuje a jaké letos oželela, prozradila i řada známých osobností.

Zpěvačka Aneta Langerová

Já jsem vždycky třeba hrozně ráda vylévala olovo. Nebo v naší rodině je hodně dětí, takže jsme třeba pouštěli takové ty skořápky po vodě, když jsme bydleli na Sázavě, tak to tak krásně plulo. A říká se, že ten, komu dopluje ten oříšek nebo skořápka nejdál, tak si může něco přát.

Herec Jan Čenský

My jsme s malým synem, teď už je to velký kluk, chodili dávat zvířátkům do lesa ovoce a zeleninu, což byl takový hezký výlet. No a pak se to trošku vyměnilo a vždycky ve 12 hodin se s přáteli jednou za rok potkáváme na hradě.

Moderátorka Gabriela Lašková

Jablíčko nesmí chybět nikdy, respektive u stolu na Štědrý večer a lití olova si dopřejme taky, ale myslím, že to máme spíš pro takovou legraci. Jak je to teď už dostupnější, tak to máme spíš pro legraci a mám pocit, že všem vyšel podobný osud, nicméně zatím nám to hrálo do karet.

Zpěvák Matěj Ruppert

Mám takový rituál, takový obžérský. Já mám úplně nejvíc rád 25. ráno. Já nesnídám cukroví, ale zapnu si telku, nějakou z pohádek a dám si ten studený řízek se studeným bramborovým salátem a nafutruju se tím úplně k zbláznění. Na to se strašně těším.

Zpěvačka Alžběta Bartošová

Chodíme vždycky na Vánoce do kostela –⁠ vždy celá rodina.

Herec Milan Peroutka

Co dělám každý rok je, že chodím pod Karlův most rozdávat zpěvníky.

Herečka Natálie Halouzková

Rozkrajujeme jablíčko. A chtěla bych říct, že držím půst, ale... ale pokouším se o to každý rok.

Herec Petr Ryšavý

My chodíme krmit zvířata. Chodíme do lesa, máme jablka, tvrdé pečivo a takové věci a chodíme celá parta. To je takový náš vánoční čundr.

Herečka Michaela Tomešová

My chodíme na Štědrý den podpořit útulky, protože my si dárky nedáváme mezi dospělými a obdarováváme ty pejsky. A samozřejmě máme malé děti, takže jablíčko, lití olova, svíčky a dřív jsem si házela bačkorou a teď si házím, jestli nepojedu třeba aspoň na dovolenou.

Tagy: