Na Indii se žene cyklón Dana. Nejlidnatější země světa evakuuje 1,5 milionu obyvatel

Indie z východu země před úderem cyklónu Dana evakuuje takřka 1,5 milionu lidí. Informoval o tom portál BBC. Živel dosáhne pevniny do 24 hodin a zasáhne východní státy Odíša a Západní Bengálsko, ve kterých žije přes 130 milionů lidí.

Kvůli cyklónu již aerolinky ruší lety, odřeknuty byly také mnohé železniční spoje. Školy na pobřeží jsou uzavřené. Kvůli nepříznivému počasí je řada lidí při odjezdu do evakuačních táborů odkázána na terénní auta. Indické úřady nasadily na pomoc tisíce humanitárních a technických pracovníků, kteří pomáhají s evakuací a se zásobováním dočasných táborů.

DÁLE ČTĚTE: Hurikán Oscar zabíjel na Kubě: Zemřelo šest lidí. Země čelí blackoutům, Havana je ochromena

„Jsme plně připraveni, abychom bouři čelili. Nepanikařte, schovejte se do bezpečí a buďte opatrní,“ citoval server BBC vládní představitele státu Odíša. Ten nařídil evakuaci více než milionu lidí. Přes 300 tisíc obyvatel se pak rozhodlo přesunout do bezpečnějších regionů Západního Bengálska.

Tlaková níže Dana podle meteorologů přinese vítr o rychlosti 120 kilometrů v hodině a vydatné deště, které mohou poškodit domy, silnice, elektrické vedení i úrodu a způsobit záplavy a sesuvy půdy. Letos v květnu přišlo o život kvůli tomuto meteorologickému jevu podle indické vlády nejméně 48 osob a v roce 1999 podle Reuters jen ve státě Odíša až 10 tisíc lidí.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Silný vítr a předměty létající vzduchem. Reportér CNN popsal situaci v srdci hurikánu Milton