Silný vítr a předměty létající vzduchem. Reportér CNN popsal situaci v srdci hurikánu Milton

Reportér CNN Anderson Cooper popsal situaci v srdci hurikánu Milton.

Reportér na místě, kde řádil hurikán Milton

Hurikán Milton zeslábl na nejnižší první stupeň, přesto představuje pro obyvatele Floridy významné nebezpečí. Vítr o rychlosti až 195 km/h v současné době míří k městu Orlando. Situaci přímo ze srdce bouře popsal reportér CNN Anderson Cooper. Místopředseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků Michal Drahorád ve vysílání CNN Prima NEWS popsal, v jakém stavu najdou lidé po bouři své domy.

Podle reportéra Andersona Coopera vítr a déšť na floridské pevnině stále nabírá na síle. „Vítr, který přichází od severu a severovýchodu, neustále zrychluje a bičuje řeku Manatee,“ popsal aktuální situaci.

ČTĚTE TAKÉ: Silný vítr už od noci láme stromy na Karlovarsku. Zatarasily silnice, do jednoho narazil vlak

Ulice se plní jak dešťovou vodou, tak vodou z řeky, která se začíná vylévat ze svého koryta. „Začínáme vidět, jak předměty, které řeka přinesla, jsou vyplavovány na pevninu. Lehčí objekty, například kusy polystyrenu, tu dokonce létají vzduchem,“ řekl Cooper.

Podle Drahoráda je velmi pravděpodobné, že v zasažené oblasti bude velká část zejména rodinných domů hurikánem zničena. „Zásadní budovy jako nemocnice či úřady jsou na takové situace navrženy a vítr jim nejspíše nezpůsobí výraznější škody. U menší rodinné zástavby ale škody budou fatálnější,“ řekl Drahorád ve vysílání CNN Prima NEWS.

Největším problémem amerických rodinných domů podle Drahoráda je fakt, že se většinou staví ze dřeva. „Odolnější výstavba stojí významně více peněz a ne každý je chce do toho domu investovat. Tak to zkrátka je po celém světě,“ dodal Drahorád.

Hurikán Milton na americkou Floridu udeřil v noci na čtvrtek SELČ. Rozbouřený živel způsobil rekordní přívaly srážek, miliony lidí připravil o elektřinu a vyžádal si několik obětí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lidé šli za hurikánu surfovat, nechápe lovec bouřek. Vítr měl až 300 kilometrů v hodině

Tagy:
CNN počasí bouřka katastrofa Florida silný vítr přírodní katastrofa tropická cyklóna Anderson Cooper katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa hurikán Milton