Na Rhodu je bezpečno, tvrdila Martinovi cestovka. První noc spal na zemi, druhý den letěl domů

Cestovní kancelář údajně nechtěla zájezdy na Rhodos stornovat. Klient byl po dni evakuován

Cestovky nutí klienty odjet na Rhodos

Dovolená na Rhodu zhořkla stovkám českých turistů. Někteří z nich na ostrov nechtěli vůbec odletět. Tvrdí ale, že jim cestovní kanceláře nedaly na výběr. S obavami odjel i Martin Dolanský z Jičínska, zástupci cestovky ho nicméně měli opakovaně ujišťovat, že v jeho destinaci je bezpečno. Jenže první noc s rodinou strávil na zemi, druhý den pak letěl zpátky domů. Podobných případů je podle informací CNN Prima NEWS bohužel více.

Dolanský se na Rhodos těšil. Obavy spojené s lesními požáry měli rozptýlit pracovníci cestovní kanceláře. Situace po přistání ale s jejich ujišťováním neměla mít nic společného. „Naložili nás do autobusu, čekali jsme v něm asi hodinu a půl a pak nám řekli, že ho musíme opustit, a nakládali nás do druhého, že nás odvezou na jiný hotel, ten náš byl prostě evakuovaný,“ popsal Dolanský začátek nepříjemného zážitku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrdina z Rhodu: Turista zachraňoval lidi z ohnivého pekla. Stejně se nerad opaluju, řekl

Nervozita byla podle Dolanského cítit i v náhradním hotelu, kde o ubytování nemohla být vůbec řeč. „Jsme se tam vyspali, někdo na zemi, sháněli jsme kartony, protože byla studená, takže jsme leželi aspoň na nich,“ popsal s tím, že po náročné noci přišla naděje. „Delegátka nám řekla, že náš hotel je k dispozici a nehrozí tam žádné nebezpečí,“ pokračoval Dolanský.

Asi po tříhodinovém přesunu autobusem do hotelu byl ale vyhlídkám na dovolenou konec. „Vyšla paní, která to měla na starosti, a řekla, že tam nemáme co dělat a bude se zase evakuovat,“ doplnil pan Dolanský, který se po dalších peripetiích nakonec dostal do evakuačního centra a následně zpátky domů.

Náhradní zájezd se nekonal

Obavy z cesty na Rhodos měla i další klientka cestovní kanceláře Čedok. Pracovníci infolinky jí měli místo cesty do Řecka nejdříve nabídnout dovolenou v Turecku. „Změnu jsme akceptovali, počítali jsme s ní,“ řekla klienta Lucie Matrková s tím, že vzápětí jí od cestovky přišla zpráva, že se její zájezd na Rhodos realizuje beze změny.

Zástupci kanceláře měli paní Matrkovou podle jejích slov znovu ujišťovat, že v místech, kam míří, žádné nebezpečí nehrozí. „Argumentovali jsme, že je to zasaženo požárem a že letět nechceme. Cestovní kancelář nás ale poučila, že v takovém případě propadá celá kupní cena zájezdu,“ uvedla Matrková a dodala, že jim cestovka místo toho nabídla, ať si od ní koupí nový zájezd.

„Budeme s klienty, kterých se změna dovolené nebo situace na místě dotkla, jednat tak, abychom jim nabídli nějakou kompenzaci,“ řekla mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková s tím, že tuto informaci klientům sdělí v následujících dnech.