Hrdina z Rhodu: Turista zachraňoval lidi z ohnivého pekla. Stejně se nerad opaluju, řekl

Řecký ostrov Rhodos zasáhly ničivé požáry.

Češi z Rhodu jsou opět doma

Ničivé požáry na řeckém ostrově Rhodos mají i své hrdiny. Jedním z nich je Jonathan Lewis. Britský turista neváhal a autem z půjčovny osm hodin zachraňoval lidi z hořícího pekla. Popsal také dramatické okamžiky, kterých byl během své mise svědkem.

Lewis trávil na Rhodu dovolenou se svojí rodinou, když plameny v sobotu zachvátily pobřeží, kde byli ubytovaní. „Lidé říkali, že je to jen trocha kouře a není třeba se obávat, ale mě to tak nepřišlo. Stejně se nerad opaluju, tak jsem přemýšlel, jak bych mohl pomoct,“ cituje Lewise web Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: První reakce po návratu z Řecka: Nikdo nám nepomohl, místní to nemají pod kontrolou

Britský turista nakonec vzal auto z půjčovny a vyrazil do hor směrem k městečku Lardos na severovýchodě ostrova. Po cestě míjel hořící budovy a prchající lidi. „Stáli uprostřed silnice a vůbec netušili, co se děje. Bylo to jako nějaká zombie apokalypsa,“ popsal Lewis, který vzal do auta rodinu a odvezl ji do hotelu na druhé straně hory.

Během své záchranné mise byl svědkem několika dramatických situací. „Viděl jsem lidi, jak zahazují kufry a utíkají na pláž, když začalo hořet křoví okolo,“ popsal. Do auta nabral také rakouského turistu, který mu v slzách vylíčil svůj příběh. „Řekl mi, že posadil svoji ženu s dětmi na záchrannou loď a sledoval, jak mizí v kouři, který zahalil hladinu moře.“

Armáda dorazila zhruba po dvou hodinách od začátku Lewisovy záchranné mise. Podle jeho slov ale na místě stále panoval chaos. „Stojící autobusy vytvořily asi míli dlouhou frontu, takže jsem se neustále proplétal tím parkovištěm, nabíral do auta tolik lidí, kolik jen šlo, vozil je nahoru na kopec a vracel se zpátky,“ uvedl Lewis.

Těchto cest vykonal mezi 12. a 20. hodinou celkem šest.  Na odpočinek ale čas neměl. O pár hodin později byl totiž evakuován i jeho hotel a s rodinou se následně přemístili do jiného.

Dramatické okamžiky na Rhodu zažili i čeští turisté. „Převezli nás někam na jih do hotelu. Čechů tu je i s námi asi dvacet. Nemohli nás ubytovat, takže jsme spali na zemi, já jsem ani neusnula. Je tady kolem čtyřiceti stupňů. S dcerou máme jenom mobily a na sobě pouze plavky. Není to komfortní. Dneska jsme se mohly alespoň osprchovat a najíst, takže spokojenost,“ řekla Jana Šafářová v neděli ráno pro CNN Prima NEWS.

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos; desítky nových lesních požárů jsou na řadě míst země. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi tisícovky osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia, informovala v pondělí agentura DPA.

Tagy: