Nákup solárních panelů je třeba promyslet. Zákazník musí počítat i s dlouhou dodací lhůtou

Vysoké ceny energií začínají lidem znatelně ukrajovat z jejich úspor. Mnoho domácností proto čím dál víc přemýšlí o alternativních zdrojích, například o solárních panelech. Výběr prodejce je ale potřeba důsledně promyslet.

Dodatečné náklady nebo zbytečně výkonné soláry. Nejenom to musí klienti řešit po zapojení fotovoltaické soustavy. Za zprvu zdánlivě výhodnou nabídku prodejců může zákazník zaplatit více, než předpokládal. Některé společnosti navyšují cenu třeba o doplatek za instalaci nebo dopravu.

Jak na výběr spolehlivého dodavatele?

Rozhodli jste se pro pořízení vlastní fotovoltaiky a zajímá vás, jak vybrat spolehlivého a profesionálního dodavatele?

Dobrým vodítkem je členství dodavatele v profesním sdružení. V Česku to je například Solární asociace. Členem tohoto sdružení je i společnost ACETEX, která nabízí svým klientům komplexní služby, a to jak montáž fotovoltaických elektráren, tepelných čerpadel, tak i kompletní vyřízení dotací na klíč.

„Zákazník má mít úplně jasno, jaké mohou vzniknout vícenáklady. Je to o tom, aby ta firma vysvětlila zákazníkovi, co ho čeká,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář. Zákazník má vždy žádat, aby částka uvedená ve smlouvě byla konečná.

Vyšší cena pak může být i kvůli nadbytečné výbavě. Prodejci často nabízejí montáž na klíč. Její součástí je ale někdy i zbytečná výbava, jako je například přípojka na dobíjení elektromobilů nebo tepelné čerpadlo. „Balíčky jsou nějaký prvotní nástřel nabídky. Každý dům, každá střecha je jiná. Proto by nabídka měla být přizpůsobena každému zákazníkovi,“ dodal Krčmář.

Dlouhé dodací lhůty

V současné době se pak stává, že prodejci nemají všechny díly skladem. I kvůli jediné součástce tak mohou zákazníci čekat měsíce, než je možné solární panely připojit.

„V důsledku pandemie nejsou na trhu v dostatečné míře veškeré součástky. To vede k prodlužování dodacích lhůt a samotných instalací panelů,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Tagy: