Přešlapy Nekuly ve funkci ministra: Slevová akce na mouku a válka proti supermarketům

Zdeněk Nekula byl poměrně kontroverzním ministrem.

Zdeněk Nekula ve funkci ministra zemědělství

Propagace akční ceny mouky v jednom z obchodních řetězců nebo kampaň proti supermarketům, která vyšla naprázdno a zůstala bez omluvy. To je jen část prohřešků Zdeňka Nekuly během jeho působení ve funkci ministra zemědělství, na kterou ve středu rezignoval. Redakce CNN Prima NEWS udělala souhrn, jak s ním šel ve funkci čas.

V dubnu loňského roku zahájil ministr zemědělství válku proti supermarketům. Nelíbila se mu výše marží u některých potravin. Nekula přišel s konkrétním příkladem, kdy ministerstvo zjistilo přirážku u točeného salámu kolem 250 procent. Další důkazy ale nepředložil.

ČTĚTE TAKÉ: Nekula budil až lítost. Ve funkci působil jako slon v porcelánu, tvrdí Schillerová

Pak bylo dlouhé měsíce ticho po pěšině. Až do začátku letošního roku. Ministr použil cukr jako bič na řetězce. Právě na něm chtěl dokázal, že obchodníci zneužili situace a neúměrně zdražovali. Později to samé ukazoval i na vejcích. „Vypadá to, jako kdyby v obchodech přikrmovali nosnice přímo na pultech,“ nechal se tehdy slyšet Nekula.

V té době se zdálo, že ministr s obchodníky nemá šanci najít společnou řeč. Nekula ovšem překvapil a v květnu propagoval slevovou akci na mouku v jednom z řetězců. Sleva přitom byla podmíněna nainstalovanou aplikací a zákazník si musel také pořídit nákup nad 400 korun. Za reklamu zdarma to ministr schytal nejen od opozice, ale třeba i od exministra Miroslava Kalouska. „Šel jsem někdy na hranu i v rámci PR aktivit,“ okomentoval tento poněkud nešťastný krok Nekula.

Listina hříšníků

Nekula také zásoboval podněty na drahé potraviny antimonopolní úřad. Ten, na ministrův popud, kontroloval vývoj cen a marží u pěti základních potravin. Zjistil, že nikdo z trojice zemědělci, potravináři, obchody situace nezneužil. Zástupci supermarketů chtěli po ministrovi omluvu. „Viděli jsme, že když Zdeněk Nekula rozjel tu nenávistnou kampaň, tak lidé nadávali prodavačkám. Je nejvyšší čas, aby se omluvil za ty lži, které tady šířil,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Nebudu se panu Prouzovi ani obchodníkům omlouvat,“ reagoval ministr. Nekula také vyhrožoval obchodům tím, že pokud nezlevní, zveřejní seznam těch s nejvyššími maržemi.

Nekula působil jako ministr zemědělství od ledna 2022. Po rezignaci ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové, jež skončila v ministerském křesle ze zdravotních důvodů, je druhým lidoveckým členem Fialova kabinetu, který funkci opustil. Z původních tří ministrů za KDU-ČSL ve funkci zůstává pouze vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

Připomeňte si boj Zdeňka Nekuly proti supermarketům.

Tagy:
ministr zemědělství vláda Zdeněk Nekula Ministerstvo zemědělství České republiky supermarkety