Nekula budil až lítost. Ve funkci působil jako slon v porcelánu, tvrdí Schillerová

Alena Schillerová (ANO) v pořadu K Věci na CNN Prima NEWS

K věci 14.6.2023

Ve funkci ministra zemědělství budil Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) až lítost, a pokud byl vidět, působil jako slon v porcelánu. V pořadu K Věci na CNN Prima NEWS to uvedla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Ani z Marka Výborného, který se má stát budoucím šéfem resortu, není Schillerová nadšená. Nemá pro danou funkci kompetenční předpoklady, sdělila.

„Ve funkci budil až lítost, byl úplně ztracený. Nejdřív jsme o něm rok nevěděli, byla to taková paní Columbová, a pak vyloženě slon v porcelánu. Každým výrokem všechny utvrzoval, že není schopen se postavit čelem k problémům, které zemědělství nyní má, zejména k růstu cen potravin. Jeho kroky byly de facto nulové,“ řekla bývalá ministryně financí a dodala, že adeptů na rezignaci je v současné vládě víc.

ČTĚTE TAKÉ: Nekula má skončit na ministerstvu zemědělství. Nahradí ho Výborný, prozradil zdroj z KDU-ČSL

Novým ministrem zemědělství se s největší pravděpodobností stane předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, který byl stranou na tento post nominován. „Jsem z toho rozpačitá. Marek Výborný bude určitě mít silný politický mandát, na rozdíl od ministra Nekuly. Nestačím se ale divit. Já vím, že je to politická odpovědnost těch, co vládnou, ale pana ministra Jurečku, který rozumí zemědělství, máme na ministerstvu práce a sociálních věcí. A nevím, jaké jsou kompetence Marka Výborného k řízení zemědělství. Pokud vím, tak je svým původním povoláním pedagog, myslím, že učitel dějepisu, ale nevidím nikde nějakou kompetenci k zemědělství,“ popsala Schillerová.

U opozičního hnutí ANO si vláda zatím podle předsedkyně poslaneckého klubu hnutí stojí velmi špatně. „Je tady velmi těžká situace. Nacházíme se hospodářsky a ekonomicky v recesi, máme za sebou ještě pořád nevyřešenou krizi, která souvisí s energiemi, s růstem cen potravin a inflací. Je tady celá řada problémů a my dnes od rána řešíme zákon proti Andreji Babišovi, to je prostě priorita této pětikoaliční vlády,“ uvedla Schillerová a poznamenala, že problémy má vláda i na ministerstvu zdravotnictví, které trápí nedostatek léků.

Od mimořádné schůze týkající se migračního paktu si Schillerová slibuje vysvětlení od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). „My chceme slyšet, jak je možné, že by Česká republika dokázala takto zradit české občany. Já věřím, že nám to ministr Rakušan vysvětlí, proto jsme iniciovali mimořádnou schůzi a budeme čekat jasné odpovědi na jasné otázky a podle toho, co se dozvíme, se poradíme, co dál,“ sdělila Schillerová.

„Určitě navrhneme usnesení a to dopilujeme na základě vyjádření, které dnes, doufám, zazní ze strany ministra Rakušana. Budeme vyzývat vládu, aby bojovala za zájmy českých občanů,“ uzavřela.

Tagy:
Alena Schillerová KDU-ČSL K věci ministr zemědělství ANO 2011 vláda Marek Výborný Zdeněk Nekula Poslanecký klub