Velkolepý návrat legendy na led. Jágr pomohl Kladnu asistencí, bohužel to bylo málo

Ani premiérový start hvězdného útočníka Jaromíra Jágra v sezoně nepomohl hokejistům Kladna ukončit sérii porážek, Rytíři prohráli v 28. kole extraligy na ledě Pardubic 3:4 a neuspěli počtvrté za sebou. Středočeši dokázali i zásluhou asistence jedenapadesátiletého majitele klubu smazat ve druhé třetině tříbrankové manko, ale poté inkasovali rozhodující gól v oslabení. O výhře Dynama, které si upevnilo vedení v soutěži, rozhodl Matej Paulovič.

„O Jardovi Jágrovi všichni vědí, kdo to je. Hlavně dělá spoluhráče lepší. Naskočit v jednapadesáti do rozjetého autobusu, pořád tam držet puk a vytvářet situace pro spoluhráče, to je výborné,“ řekl kladenský trenér Otakar Vejvoda po zápase. Sám Jágr s novináři mluvit nechtěl.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzná smrt při hokeji vede ke změně pravidel. Federace tím chce podobným tragédiím předejít

Olympijský vítěz z Nagana, dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru do soutěžního zápasu naskočil poprvé 21. dubna, kdy pomohl Kladnu ke čtvrté výhře v baráži proti Zlínu a uchování extraligové příslušnosti.

Na počátku zápasu musel být ve střehu pardubický brankář Klouček, který zasahoval při šancích Procházky nebo Kusého. Aktivitu Dynama pak nevyužil Říčka, domácí se prosadili až během přesilovky v 17. minutě. Po 38 vteřinách skóroval z dorážky Kaut.

I podruhé byli Východočeši úspěšní v početní výhodě a na trestné lavici seděl i Jágr, kterého po deseti sekundách doplnil Strnad. Při hře pět na tři si jedenáctý gól v sezoně připsal Hyka.

Ve 24. minutě Dynamo vedlo už o tři góly, když Dvořákovu střelu šikovně tečoval Cienciala. Rytíři zanedlouho zareagovali a vstřelili dva góly během deseti sekund. U první situace byl Jágr, po jehož akci doklepl Strnad puk za Kloučka. Vzápětí si odražený puk našel Bláha a pohotovou střelou propálil brankáře Pardubic. Trenér Dynama Václav Varaďa si vzal oddechový čas a na střídačce k týmu promluvil.

Za dalších jedenáct minut Kladno vyrovnalo. Tralmaks vyjel zpoza branky a našel zcela volného Hejdu, který mířil přesně. Kladno pak mělo početní výhodu, ale po nevydařené rozehrávce hostů se k puku dostal Paulovič a vrátil Dynamu vedení. Středočeši potom hráli půl minuty v pěti proti třem, ale vyrovnat se jim nepodařilo.

I ve třetí třetině hráli hosté přesilovku a Pardubičtí museli být na pozoru. Už při hře pět na pět jel sám na Kloučka Procházka, ale gólman Dynama puk vyrazil. Na druhé straně střílel Radil a trefil tyčku. Sám před Brízgalou později nedotlačil puk do branky Kaut. V závěru hráli hosté bez brankáře, na vyrovnání už nedosáhli.

Jágrovu hru ocenil i kapitán Pardubic Lukáš Sedlák. „Je neuvěřitelné, že najde chuť a motivaci, aby ještě hrál. Je to dobře pro český hokej, pro kluky v kabině i pro nás, kdo hrajeme proti němu. Je to jeden z nejlepších hráčů v historii NHL. Pořád se od něj můžeme hodně učit,“ podotkl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Souboj legend na Spartě nadchl. Na ledě zářili Jágr i Hrdina, dorazilo téměř 10 tisíc lidí

Tagy: