Orion obletěl odvrácenou stranu Měsíce. Kosmická loď pokořila vesmírný rekord

„Selfie“ fotografie, kterou kosmická loď sama pořídila ve vesmíru.

Raketa SLS odstartovala z floridského mysu Canaveral, experti okomentovali průběh

Kosmická loď Orion v pondělí obletěla odvrácenou stranu Měsíce. K jeho povrchu se přiblížila zhruba na 130 kilometrů, napsala agentura AP. Modul, ve kterém jsou místo posádky jen figuríny, z Floridy minulou středu vynesla raketa Space Launch System (SLS) v rámci první, testovací mise programu Artemis. Ten má ambice vrátit po půl století člověka na Měsíc.

Orion se k povrchu přirozené družice Země přiblížil těsně – nejblíže v rámci celé mise. O výsledku manévru, umisťujícího modul na oběžnou dráhu Měsíce, se řídící středisko v texaském Houstonu kvůli půlhodinovému výpadku komunikace nedozvědělo, dokud se modul nevynořil zpoza Měsíce.

Měsíc se v průběhu pondělního dopoledne na záběrech z palubních kamer Orionu neustále zvětšoval. Když se loď vyhoupla zpoza Měsíce, kamery zachytily Zemi – modrý bod obklopený nekonečnou černí. Dráha letu Orionu vedla nad místy přistání misí Apollo 11, 12 a 14 – prvních tří přistání člověka na Měsíci. Národní úřad pro letectví a vesmír na sociálních sítích sdílí živý přenos z mise.

Orion musel kolem Měsíce prolétnout, aby získal dostatečnou rychlost pro vstup na jeho oběžnou dráhu. Pokud vše půjde podle plánu, další zážeh motorů umístí modul na lunární orbitu v pátek. O víkendu pak má Orion pokořit rekord vesmírného plavidla navrženého pro posádku ve vzdálenosti od Země, který v roce 1970 stanovil let Apollo 13. Na oběžné dráze modul zůstane zhruba týden, než zahájí návrat domů. Dopad do Tichého oceánu NASA plánuje na 11. prosince.

Cílem testovací mise Artemis I je plně ozkoušet vše od rakety a modulu, přes fungování řídicího střediska na Zemi, po dopady na budoucí posádku. Systémy modulu se NASA snaží zatížit na maximum. Program Artemis kromě návratu astronautů na Měsíc cílí na založení dlouhodobé lunární kolonie jako odrazového můstku pro ještě ambicióznější budoucí lety na Mars.

Tagy: