Tolik dobrých lidiček. Smočkovi s postiženou dcerou po požáru střechy vybrali už téměř milion

Před dvěma týdny CNN Prima NEWS informovala o manželském páru ze Zubří na Vsetínsku, jemuž požár zničil střechu nad hlavou. Manželé Smočkovi, kteří se navíc starají o postiženou dceru, přechodně žijí u příbuzných. Na náhradní bydlení peníze nemají.

Smočkovým se 4. prosince od základu změnil život. V kůlně na zahradě začalo hořet a oheň se rychle rozšířil i na dům. Kromě manželů byla uvnitř i jejich postižená dcera. „Já jsem prostě otevřela dveře a všude už byl dým, a tak s dcerou honem na balkon,“ popsala krátce po požáru Jiřina Smočková.

Uplynuly necelé tři týdny a už teď je jasné, že co nezničil oheň, zničila voda. Navíc celé horní patro i se střechou se bude strhávat. Dům se kvůli tomu sníží přibližně o metr a půl. Rodina dočasně bydlí u příbuzných, kde stráví i Vánoce.

Oprava jejich poničeného domu potrvá minimálně půl roku. Město Rožnov pod Radhoštěm jim nabídlo náhradní bydlení. To je ale pro Smočkovy příliš drahé. „To nejde se zadlužit, komu by šly dluhy potom, postižené dceři,“ vysvětlil Vladislav Smoček. Město Zubří proto pro rodinu zřídilo transparentní účet.

Do čtvrtka se na něm shromáždilo už přes 900 tisíc korun. „Úžasné, že v dnešní době se najde tolik dobrých lidiček, kteří neznají člověka a jsou ochotní posílat peníze, takže za to vřelé díky,“ neskrývala vděčnost paní Jiřina. V přízemí domu už nyní bude provizorně fungovat elektřina. Samotné stavební práce se ale naplno rozběhnou až skončí zima.

Tagy:
Vánoce dům střecha Rožnov pod Radhoštěm okres Vsetín Zubří