Jestli nás v těchto dnech něco skutečně pálí, pak je to udržování našeho domova v co největší a nejdůkladnější čistotě. Krom toho, že běžně prodávané, průmyslově vyráběné čisticí prostředky jsou drahé, bývají toho času dost často vyprodané. Láďa Hruška nám v rubrice „Nouzovky“ v pořadu TOP STAR prozradil, na co bychom se měli ve své domácnosti zaměřit především a jaké k tomu použít prostředky.
Nevezmeme to tentokráte „od podlahy“, ale od kuchyňského prkýnka.
„Možná vás to překvapí, ale na kuchyňském prkýnku se drží mnohem více bakterií než na tom záchodovém,“ dodává Láďa a připomíná, že obzvláště nebezpečné jsou například bakterie salmonelózy, které mohou zůstat na prkýnku po krájení syrového masa. Varuje také velmi naléhavě před používáním houbiček na mytí nádobí: „V zájmu vašeho zdraví vám doporučuji se s houbičkou rozloučit a poslat ji do koše. Podle odborníků na hygienu se právě v ní udržují různé nežádoucí bakterie a mikrobi. Údajně lepší by měl být hadřík, který je tenčí a rychleji vysychá, a proto se v něm bakterie tolik nemnoží.“
Při úklidu kuchyně bychom rozhodně neměli zapomenout na lednici, obzvláště pak na plastový zeleninový box, ve které se prý bakteriím také velice dobře daří. „Měli bychom ho alespoň jednou za měsíc umýt octovou vodou a také nesmíme zapomenout pravidelně kontrolovat čerstvost uskladněných potravin,“ říká Láďa a na závěr přidává dobrou radu, jak poznat čerstvost vajec. „Čím je vejce starší, tím má v sobě více vzduchu, takže když ho hodíme do vody a ono vyplave na povrch, můžeme ho rovnou vyhodit. Pokud naopak klesne ke dnu, je zcela v pořádku a my se nemusíme obávat ho sníst.“
Co budeme potřebovat pro dezinfekci prkýnka:
jedlá soda (soda bikarbona)
ocet
hrubozrnná sůl
citron
Postup:
Prkýnko posypeme vrstvou jedlé sody a poté zalijeme octem. Dojde k chemické reakci, která způsobí silné pěnění a šumění. Necháme působit asi 10 minut. Poté spláchneme vodou.
Pokud bychom chtěli mít prkýnko ještě čistší a voňavější, posypeme ho hrubozrnnou solí a pokapeme šťávou z čerstvě vymačkaného citronu. Důkladně vydrhneme a poté opláchneme vodou.