Šampaňské - neřest, kterou si můžete dovolit.
Šampaňské. Neřest, kterou si můžete dovolit
Šampaňské - neřest, kterou si můžete dovolit.
Ženy potřebují šampaňské. Jedna sklenička denně pomáhá lépe se vyrovnat se stresem, zvyšuje odolnost organismu a dokonce slouží pro nastartování mozkové aktivity. S takovým zjištěním přišel Ústav výzkumu potravin v Madridu. Nic nezvedne náladu více, než mít vědecky potvrzené blahodárné účinky tohoto šumivého nápoje.
Jeho vznik byla přitom úplná náhoda. Pravé šampaňské má staletou historii a nezničitelné renomé. Navíc, jak ukazuje i nedávný průzkum, se kterým přišel Institut pro výzkum potravin v Madridu, ženám ve větším psychickém napětí mohou bublinky pomoci. Jedna sklenička denně pomáhá lépe se vyrovnat se stresem a dokáže zaktivovat mozkovou činnost.
Věděli jste, že: V jedné skleničce je téměř milion bublinek? Právě proto stoupá rychleji do hlavy.
Snídejte Champagne k večeři
Kvalitní šampaňské se hodí nejen ke speciální příležitosti, ale i ke zpříjemnění víkendu. Ať už ho trávíte v partě přátel, nebo s partnerem bublinky jsou vždy dobrý nápad. Navíc, je to jeden z mála nápojů, který můžete, bez výčitek, pít večer i ráno. Například k oblíbenému nedělnímu brunchi ve formě sladkého a svěžího koktejlu.
Skutečné šampaňské pochází jen z oblasti Champagne ležící zhruba sto kilometrů od Paříže. Nemusíte však kvůli tomu jezdit do Francie. Firma Aperittivo nabízí nejenom pravé šampaňské, ale i nespočet kvalitních vín s bohatou historií, která potěší jak nadšené sommeliery, tak vinařské laiky. Radost můžete udělat i stylovým dárkem.
Jako pít hvězdy
Vznik tohoto šumivého nápoje byla přitom úplná náhoda, kterou datujeme do 17. století. Sklepmistr Pierre Pérignon experimentoval s korkovými zátkami, kterými uzavíral láhve. Ve spěchu jich však pár ve sklepě zapomněl. Ty v tichosti zkvasily, a když je znovu objevil a otevřel, korkový špunt vyletěl a první bublinky byly na světě. Poté, co Dom Pérignon ochutnal, prý prohlásil: „Právě jsem se napil hvězd.“
Správně by se šampaňské mělo podávat vychlazené mezi 6 a 12 °C, nalité v úzkých vysokých skleničkách. Vhodná teplota rozvine jeho vůni a chuť a umocní celý zážitek. Dnes je pokládáno za vrchol elegance. Bez něj zkrátka ztrácí významné okamžiky glanc. Upřímně, umíte si představit oslavu Nového roku bez šumivého přípitku?