Překvapivý konec kariéry ve 33 letech. Hokejový gólman Pavel Francouz si už do brány nestoupne

  • Téma: Hokej
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 19. dubna 2024 15:40

Hokejový brankář Pavel Francouz se rozhodl ve 33 letech ukončit kariéru. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2022 s Coloradem v této sezoně ze zdravotních důvodů nechytal. Účastník čtyř světových šampionátů a olympijských her 2018 v Pchjongčchangu, který před devíti lety pomohl Litvínovu k extraligovému titulu, to oznámil na páteční tiskové konferenci v Praze.

„Všichni asi tušíme, proč jsme se tady sešli. Je to něco, k čemuž jsem poslední rok směřoval. Je to smutná zpráva. Koukám na to ale tak, že něco nového začíná," řekl Francouz.

ČTĚTE DÁLE: Český hokej zasáhla smutná zpráva. Zemřel legendární budějovický útočník Václav Mařík

Při pohledu na krátké video s průřezem jeho kariéry si prý uvědomil, jak rychle vše uteklo. „Pamatuji si přesně na hráče, veterány v týmu Plzně, kde jsem v osmnácti letech začínal, jak mi říkali, abych si vážil každé sezony, každého play off, protože kariéra rychle uteče. A najednou je to tady a končím. Byla to zábava. Někdy to bylo těžké, ale byly to úžasné časy a jsem vděčný sportu lední hokej za úžasné zážitky,“ uvedl odchovanec plzeňského hokeje.

Že se blíží konec kariéry, si Francouz uvědomil již loni v létě, kdy při přípravě na další sezonu zjistil, že mu zdravotní problémy nedovolují se ideálně připravit. „Koleno otékalo, bolelo. Zavolal jsem agentovi a řekl, že se bojím, že nebudu moc chytat. V létě jsem dvakrát letěl do Colorada na prohlídky a pak padlo rozhodnutí, že v sezoně nebudu chytat,“ uvedl brankář, který v červnu oslaví 34. narozeniny.

První operaci kolen zažil ve čtrnácti

Zdravotní problémy řešil už několik let. Absolvoval operaci kyčle, kolen, řešil potíže s třísly. Nejhorší ale byly problémy s koleny, trpí totiž vrozenou vadou čéšky. „První operace obou kolen jsem zažil ve čtrnácti až patnácti letech. Panu doktorovi Neprašovi, který mě během kariéry několikrát operoval, se podařilo mě dát do kupy. Fungovalo to až do třiceti let, kdy jsem měl opět operaci obou kolen. Pak už to šlo z kopce,“ přiznal Francouz.

Vlastně už několik let tak věděl, že se blíží konec kariéry. „Jsem vděčný za to, kam to došlo a co jsem měl příležitost si užít. To už mi nikdo nevezme. Zároveň si uvědomuju, že ty zákroky, které jsem podstoupil, byly taková oběť za to se posunout dál. Někde vzadu v hlavě jsem měl, že mi to asi jednou zaťuká na dveře a budu se s tím muset smířit,“ uvedl odchovanec plzeňského hokeje.

„Nebylo to těžké rozhodování. Tělo vlastně rozhodlo za mě. Nejtěžší bylo možná poprvé v kariéře ho poslechnout a nezavřít mu pusu nějakým práškem na bolest. Tělo mi dalo několik šancí dostat se až k vrcholu, za což jsem mu vděčný. Zároveň jsem si uvědomil, že už to nemůžu dál pokoušet. Mám před sebou ještě normální život. Chci být aktivní sportovec s kamarády, s dcerou,“ řekl Francouz.

V zámoří působil od roku 2018, dvě sezony mu ale výrazně poznamenaly zdravotní problémy. Do ročníku 2020/21 nezasáhl kvůli operacím kyčle. V další sezoně Avalanche pomohl k triumfu v play off. Francouzova bilance v NHL se tak zastavila v základní části na 73 zápasech, ve 44 z nich pomohl Coloradu k výhře. V play off zasáhl do 13 utkání a slavil s Avalanche osm vítězství.

Doma je v Plzni

„Vrcholem kariéry bylo logicky vítězství ve Stanley Cupu, to je něco, co bych si jako dítě nedokázal ani představit. Zisk Masarykova poháru s Litvínovem byla pohádka. Bylo to skvělé, byli jsme trošku podceňovaný tým. Vzpomínám ale na spoustu momentů,“ řekl Francouz a poukázal na své starty v reprezentačních týmech všech kategorií. Jen litoval, že v národním týmu nezískal na žádné akci medaili.

Francouz se už před oficiálním ukončením kariéry vrátil s rodinou do Česka a žije v Plzni. „Colorado milujeme, je to nádherné místo a podle mého nejlepší stát k životu v Americe. Máme tam spoustu přátel, našli jsme si tak takovou česko-slovenskou komunitu. Určitě s nimi budeme dál v kontaktu, ale na druhou stranu, my jsme doma tady. Domov jsme budovali v Plzni a těšili jsme se, až tady jednou budeme v okruhu rodiny žít,“ uvedl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: MS v Česku vypukne brzy:

Tagy:
kariéra hokej Pavel Francouz