Průvodce bezpečným nakupováním kartou Visa

Nakupování platební kartou Visa je snadné a v zásadě velmi bezpečné, ať už nakupujete v kamenných obchodech nebo na internetu. I tak je ale ostražitost na místě, a to především v techto dnech, kdy na nás spoustu obchodů ze všech stran chrlí novoroční výprodeje. Visa proto pro vás připravila několik tipů, jak se zbytečně nenapálit a své finance udržet v bezpečí za každých okolností.

Visa spolu s bankami neustále pracují na tom, aby vaše platby kartou ochránily před podvodníky a vy měli okamžitý a bezpečný přístup ke svým penězům. Existuje ale pár věcí, na které byste při placení neměli zapomínat...

1. Ochraňujte svou kartu

Vždy si hlídejte svou kartu a střežte svůj PIN. Například při placení v restauraci požádejte číšníka, aby vám přinesl platební terminál ke stolu. Pokud při placení zadáváte PIN, což u nižších částek do 500 Kč není vyžadováno, přidržujte ruku nad terminálem, abyste číslo skryli před zvědavými pohledy. Nezapomeňte, že pokud zaznamenáte neobvyklé platby a domníváte se, že někdo použil vaši kartu bez vašeho svolení, můžete zavolat do své banky a okamžitě kartu zablokovat. Nebojte se na svou banku obrátit – určitě vám pomůže získat vaše peníze zpět.

2. Na internetu buďte ostražití

Při platbě online zkontrolujte, zda internetová adresa začíná na https://. Uvedené písmeno „s“ na konci potvrzuje bezpečné připojení. Při platbě můžete být také požádáni o zadání jedinečného kódu (zaslaného na mobilní telefon nebo e-mail), o otisk prstu nebo o rozpoznání hlasu. Důvodem může být to, že váš nákup je něčím neobvyklý a banka si chce být jistější, že kartu používáte skutečně vy a nikdo jiný.

3. Plaťte bezpečně v aplikaci

Pokud vám to vaše zařízení dovoluje, nastavte si přihlašování do aplikací pomocí biometrických údajů. To znamená, že vás aplikace pustí pouze pomocí otisků prstů nebo rozpoznání obličeje. Ve Visa věříme, že právě biometrie je bezpečnější a mnohem jednodušší metodou než běžná hesla.

4. Pozor na podvodné e-maily

Dávejte si pozor na nevyžádané a podezřelé e-maily (neboli phishing) a telefonáty od neznámých lidí. Mohou se pokusit ukrást vaše osobní údaje jako je číslo účtu, uživatelské jméno a heslo. Pokud jste na pochybách, raději na žádné odkazy neklikejte a už vůbec nestahujte žádné soubory.

5. Nezapomínejte vše aktualizovat

Vždy myslete na to, že byste měli mít na počítači nebo mobilu nainstalovaný ten nejnovější software. Technologické společnosti je vyvíjí pro vaši bezpečnost a aktualizací svému zařízení pomáháte, aby vás před slabými místy ochránilo.

Na závěr bychom vám rádi doporučili platit mobilním telefonem a chytrými hodinkami. Mobilní platby jsou totiž jedním z nejbezpečnějších platebních metod. Při ztrátě peněženky plné karet a osobních dokladů nikdy nevíte, do jakých rukou se dostanou. V případě, že přijdete o váš telefon, máte jistotu, že se k vašim platebním kartám nikdo nedostane. Visa totiž kartu v mobilu nahrazuje jedinečným řetězcem čísel tzv. tokenem.

Důvod je jednoduchý. Když přidáte svou kartu do aplikace v telefonu, Visa nahradí informace na kartě jedinečným řetězcem čísel, který se nazývá digitální token. Výsledkem je, že vaše citlivé údaje o kartě nebudou nikomu přístupné.

Více zajímavých tipů najdete na blogu Visa.