
Přemíra soli může být zdraví škodlivá (archiv 2018)
Sůl je nad zlato, ale v rozumné míře. Celá řada Čechů přitom podle odborníků konzumuje soli až třikrát víc, než je vhodné. Doporučené denní množství totiž může obsahovat jedna obyčejná houska...
Sůl je ve stravě důležitá, její přemíra ale může být i zdraví škodlivá. "Způsobuje onemocnění ledvin, přes onemocnění ledvin můžeme přejít na onemocnění srdce a cév, protože zhoršená funkce ledvin vede k vysokému krevnímu tlaku, vysoký krevní tlak poškozuje naše cévy, může vést k vzniku infarktu, mozkové mrtvice a souvisí s rizikem nádorových onemocnění," uvedl už dříve nutriční specialista Pavel Suchánek. Souviset prý může i s obezitou, protože podporuje chuť k jídlu.
Kolik soli maximálně?
Každý z nás má podle profesora Jiřího Rupricha sice trochu jinou potřebu soli, která je dána genetikou, prostředím a životním stylem, nicméně podle doporučení Světové zdravotnické organizace je maximální dávka pro dospělého člověka (s váhou 60 kilogramů) 5 gramů na den. To je asi jedna čajová lžička. Jak ale Jiří Ruprich uvádí na webu Státního zdravotního ústavu, v České republice se denní dávka soli pohybuje často v množství až 15 gramů. 80 procent přijatého množství pochází z potravin, pětina pak z přisolování.
Nejčastější zdroje? Pečivo, uzeniny, pochutiny
Nejvíc soli konzumujeme v pečivu, uzeninách, sýrech a slaných pochutinách. Záleží ale také na výběru konkrétního produktu. Například v pečivu dostupném na trhu mohou být velké rozdíly v celkovém obsahu soli. Podle nejnovějšího měření SZÚ obsahovala jedna obyčejná houska z běžného řetězce (posypaná ale navíc ještě hrubou solí) 6,2 gramů soli. Přitom cereální pšenično-žitná bagetka jen 0,7 gramů. „Nejvyšší a nejnižší obsah soli má více než 11násobný rozdíl na 100 g pečiva,“ upozorňuje Jiří Ruprich. Při nakupování potravin i nápojů bychom tak podle odborníků neměli zapomínat pečlivě pročíst složení výrobků.
10 potravin, které obsahují soli nejvíc
Pokud jde o obsah soli, respektive sodíku, běžné pečivo ale není obecně bohatý zdroj – záleží na konkrétních produktech. Níže uvádíme přehled potravin, které podle dostupných údajů na webu SZÚ obsahují soli nejvíce. Tyto potraviny bychom tak měli ideálně co nejvíce omezit a konzumovat jen příležitostně, v menším množství, nebo ve dnech, kdy z jiných potravinových zdrojů příliš soli nezískáme.
Polévky v prášku - Nejvyšší obsah sodíku byl zaznamenán u polévek v prášku. Ty tvoří pomyslný vrchol žebříčku měřených potravin. Ve 100 gramech výrobku najdete 4,5 gramu soli.
Plísňové sýry – 3,8 gramu soli na 100 gramů
Trvanlivé salámy fermentované – 3,7 gramu soli na 100 gramů výrobku
Trvanlivé slané pečivo – 3,3 gramu na 100 gramů výrobku
Trvanlivé salámy tepelně opracované – 3 gramy soli na 100 gramů výrobku
Hořčice – 2,5 gramu soli na 100 gramů výrobku
Vepřová šunka – 2,4 gramu soli na 100 gramů výrobku
Měkké salámy – 2,3 gramu soli na 100 gramů výrobku
Slanina – 2,3 gramu soli na 100 gramů výrobku
Játrový salám – 2,3 gramu soli na 100 gramů výrobku
S využitím: Szu.cz/uploads/CZVP/Solit_nebo_nesolit.pdf