Při přípravě štědrovečerního bramborového salátu se řada rodin drží vlastních osvědčených postupů. Jaký recept má šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, muzikant Petr Janda z Olympicu, herečky Jana Boušková, Petra Černocká nebo zpěvačka Heidi Janků?
Bramborový salát z jablek podle Jany Bouškové
Recept získala od herečky Dany Medřické, maminky svého manžela, herce Václava Vydry.
Potřebujete:
Brambory, majonézu, kořenovou zeleninu, cibuli, sůl, pepř, dvě oloupaná jablka.
Postup:
Všechny potraviny promíchejte a nechte uležet jeden den v lednici.
Bramborový salát s hrubozrnnou hořčicí podle Zdeňka Pohlreicha
Potřebujete:
3 lžíce másla, 4 cibule, 2 lžíce tymiánu, 4 lžíce cukru, 5 lžic hrubozrnné hořčice, 4 lžíce červeného vinného octa, 2 lžíce estragonu, 200 g zakysané smetany, sůl, pepř, 600 g malých a ve slupce uvařených brambor, 100 g kyselých okurek, 120 g polníčku, 3 lžíce pažitky.
Postup:
Nakrájenou cibulku orestujte na pánvi. Přidejte tymián a nechte zkaramelizovat. Na další pánvi povařte ocet, hořčici a nechte vychladnout. Postupně přidejte smetanu, estragon, sůl a pepř. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte a dejte do mísy. Přidejte pokrájené kyselé okurky, cibuli a směs se smetanou. Promíchejte a dejte vychladit. Nakonec přimíchejte polníček, ozdobte pažitkou a dejte na chladné místo odležet.
Bramborový salát s jablkem a hráškem podle Petra Jandy
Potřebujete:
1 kg brambor, 1 až 2 kyselé okurky, 1 vejce, 1 až 2 cibule, 1 až 2 jablka, 1 lžíce kapary, 3 až 4 plechovky hrášku, majonéza, šťáva z citrónu, sůl, 20 dkg šunkového salámu.
Postup:
Navařte si brambory a mezitím nadrobno nakrájejte ingredience. Následně vše důkladně promíchejte. Poté nechte v chladu uležet.
Bramborový salát podle Petry Černocké
Potřebujete:
1 kg brambor, 6 vajec, 2 kyselé okurky, lžíce hořčice, 250 g majonézy, 2 červené cibule, kyselé houbičky podle chuti, jablečný ocet.
Postup:
Nakrájíme na drobné kousky, smícháme s hořčicí a majonézou a necháme vychladit.
Staročeský bramborový salát podle Heidi Janků
Potřebujete:
1 kg brambor, 200 g kořenové zeleniny, 3 vejce, 200 g nakládaných okurek, 1 cibuli ,1 jablko, 250 g bílého jogurtu, 250 g majonézy, sůl, černý pepř, plnotučná hořčice.
Postup:
Všechny suroviny nakrájejte na malé plátky, důkladně promíchejte. Následně dochuťte solí, černým pepřem, plnotučnou hořčicí a lákem z okurek.