Soud s Peterkovou: Dostala dvouletou podmínku, její podporovatelé vyrazili dveře jednací síně

Příznivci Jany Peterkové vyrazili dveře do soudní síně.

Podporovatelé Peterkové vyrazili dveře soudní síně

Odvolací senát musel v úterý přerušit jednání v případu bývalé novinářky Jany Peterkové obžalované ze šíření poplašné zprávy. Na pražský městský soud dorazily desítky jejích podporovatelů, kteří v průběhu slyšení vylomili dveře do soudní síně. Zasahovat musela justiční stráž i policie. Soud nakonec Peterkové pravomocně uložil dvouletou podmínku s tříletou zkušební dobou.

Odvolací jednání začalo bez účasti Peterkové, do síně se dostalo pouze několik příchozích. Zbytek lidí zůstal na chodbě a po příchodu bývalé novinářky začal narážet na dveře, až je vylomil. Podporovatelé Peterkové včetně aktivisty Pavla Zítka na chodbě skandovali hesla o gestapu a fašistickém státě.

ČTĚTE TAKÉ: Za údajné plácnutí přes zadek půjde před soud. Český lékař čeká v Koreji na verdikt

V soudní síni se po odchodu senátu strhla potyčka. Lidé následně zůstali před síní a dožadovali se, aby policie propustila jednoho z podporovatelů Peterkové, proti kterému podle nich neoprávněně zasáhla. Tvrdili také, že použila nezákonně donucovací prostředky.

Jednoho z příznivců exnovinářky, který se dobýval do síně, odvezli záchranáři a policisté. Desítky lidí následně opustily soud.

Prvoinstanční soud uložil v únoru Peterkové za šíření poplašné zprávy dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. Odvolací soud tento verdikt v úterý potvrdil. Rozsudek už je pravomocný.

Žena ve videích, která v době koronavirové pandemie umístila na sociální sítě, mluvila o drastickém vyšetřování a léčení dětí v nemocnicích, nuceném očkování proti covidu-19 či o obsazení Česka vojsky NATO. Peterková u hlavního líčení vinu odmítla.

Šestačtyřicetiletá Peterková podle obžaloby v několika videozáznamech, které zveřejnila na sociálních sítích, rozšiřovala lživé poplašné zprávy. Uvedla například, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti, které se budou chtít dostat na dětská hřiště.

V jiných nahrávkách bývalá novinářka podle žalobce hovořila o tom, že senioři po vakcínách proti koronaviru umírají, že v nemocnicích za úplatu leží zdraví lidé nebo o drastických vyšetřeních dětí. Vládní představitele označila za fašisty.

Mohlo vám uniknout video o tom, že Jana Peterková už dříve obvinění policie odmítala. Projděte si ho níže.

Tagy:
policie Městský soud v Praze dveře podporovatelé Jana Peterková potyčka Policie České republiky Pavel Zítko