Ve Frýdlantu nad Ostravicí hořela pila, hasiči evakuovali nákupní centrum. Okolí zahalil dým

Požár pily ve Frýdlantu nad Ostravicí

Požár ve Frýdlantu, hoří pila

Hasiči od rána zasahují u požáru pily a dřevovýroby ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Kolem 09:30 požár lokalizovali, oheň se tak přestal šířit. Na pile zůstanou hasiči až do večera, budou likvidovat následky požáru, řekl před 14:00 jejich mluvčí Jakub Kozák. Oheň způsobil podle odhadů škodu sedm milionů korun, požár likvidovalo až 20 jednotek hasičů. Kvůli hustému dýmu museli hasiči evakuovat z nedalekého nákupního střediska 75 lidí. Nikdo nebyl zraněn.

Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu. Příčina požáru zatím není známá. Nákupní středisko hasiči evakuovali kvůli hustému kouři, ale nehrozilo rozšíření požáru, který byl nahlášen okolo 07:30. Při hašení pomáhala i výšková technika. „Vodu na požářiště jednotky dovážely cisternami ze tří čerpacích stanovišť – kromě vodovodního řadu hasiči plnili cisterny i z řeky a potoka,“ uvedl mluvčí.

Na místo byla povolána také chemická laboratoř, která měřila zplodiny hoření v ovzduší. „Svou činnost ukončil monitorovací vůz chemické laboratoře, v ovzduší nebyly naměřeny koncentrace nebezpečných látek, které by překračovaly povolenou mez,“ řekl před 12:30 Kozák. Dodal, že hasiči zredukovali i počet jednotek a čerpacích stanovišť.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli požáru bytu v Hradci Králové evakuovali hasiči 16 lidí. Mezi zraněnými jsou i policisté

„Hasiči museli následně ještě rozebírat poškozené konstrukce a provádět dohašovací práce, pomocí termokamery hledali místa, ze kterých se mohly plameny ještě šířit,“ doplnil Kozák.

Hořelo v druhém nadzemním podlaží a také střecha, požár se šířil hlavně po její konstrukci. Část střechy se propadla. Podle Kozáka nebylo zasaženo přízemí objektu, kde jsou stroje. V horní části zděné budovy fungovala dřevovýroba. Z objektu o rozměrech 15 krát 80 metrů hasiči vynesli také několik tlakových lahví, které ochlazovali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Požár na Václavském náměstí. Hořela střecha hotelu, jeden muž skončil v nemocnici

Tagy:
hasiči Moravskoslezský kraj Hasičský záchranný sbor kouř Frýdlant nad Ostravicí požár pila