Velké vítězství Davida Ratha: Soud potvrdil platnost závěti, díky níž zdědil otcův majetek

David Rath uspěl u soudu kvůli dědictví po otci

Závěť, kterou Ratmír Rath odkázal veškerý svůj majetek svému synovi – bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, je pravá a platná. Dnes to pravomocně potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání Davidova bratra Michala. Ten v žalobě tvrdil, že otec nebyl těsně po infarktu ve stavu, který by umožnil sepsat testament o vlastní vůli, a že na něj David vyvíjel nátlak. Součástí dědictví by mělo být i osm milionů korun, které policie našla v roce 2012 u zadrženého exhejtmana doma.

Ratmír Rath pořídil poslední vůli v srpnu 2014, dva měsíce před svou smrtí. Stručně v ní uvedl, že majetek odkazuje „synovi MUDr. Davidu Rathovi“. Infarkt prodělal bezprostředně před sepsáním testamentu  podle Davida Ratha lehký, podle jeho bratra Michala těžký. Hostivický lékař David Rath uvedl, že otec závěť sepsal kvůli sporům s Michalem.

DÁLE ČTĚTE: Rath se vrátil do vězení, nově jako primář. Stále jsem lékař, řekl a prozradil svůj úkol

„Rozsudek soudu prvního stupně jsme shledali věcně správným,“ uvedla dnes členka odvolacího senátu Lada Závišková. „Když přijela záchranná služba, byl Ratmír Rath ve stabilizovaném stavu. Sám si posuzoval EKG, které mu natočili. Pokud je schopen posoudit EKG, je schopen i sepsat jednovětou závěť, konstatovala. Doplnila, že nebylo zapotřebí, aby závěť splňovala náležitosti veřejné listiny, protože to je nutné jen v případech, kdy je zůstavitel závislý na péči zdravotnického zařízení nebo zařízení sociálních služeb.

O žalobě na určení dědictví předtím rozhodoval dvakrát Obvodní soud pro Prahu 6, pokaždé ji zamítl. Vycházel ze znaleckého posudku, který si nechala vypracovat policie a který potvrdil pravost závěti. Odvolací senát ale napoprvé v neveřejném zasedání tento verdikt zrušil a vrátil spor k dalšímu projednání.

Davida Ratha zadržela policie v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Soudy ho za korupci poslaly celkem na osm let do vězení. Nyní už je na svobodě, vzhledem k podmíněnému propuštění si z trestu odpykal zhruba polovinu. Součástí verdiktu byl i peněžitý trest 13 milionů korun. O milionech nalezených při domovní prohlídce Rath dlouhodobě uvádí, že tyto peníze naspořil jeho otec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž v Brně pobodal školačku. Soud ho poslal na 16 let do vězení za pokus o vraždu dítěte

Tagy:
David Rath závěť