Rath se vrátil do vězení, nově jako primář. Stále jsem lékař, řekl a prozradil svůj úkol

Bývalý ministr zdravotnictví a lékař David Rath, který si ve vězení téměř čtyři roky odpykával trest za korupci a manipulace při zadávání veřejných zakázek, se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci. Funkcí ho podle webu iDnes.cz pověřil ředitel loni zřízené organizace Zdravotnická zařízení Ministerstva spravedlnosti ČR. S prací ve vězeňských nemocnicích má Rath zkušenosti, pracoval v nich jako lékař i během svého trestu.

„Byl jsem požádán, abych pomohl s expertní prací a rozvojem nemocnice do dalších let, souhlasil jsem s tím, že se jedná o práci na částečný úvazek a také budu v pozici jen dočasně,“ uvedl Rath pro iDnes.cz a dodal, že zatím nikdo neví, jak dlouho primářem bude.

ČTĚTE TAKÉ: Brzy budeme svědky občanských konfliktů. Slovensko čekají turbulentní doby, míní politolog

„Konstituce Zdravotnického zařízení ministerstva spravedlnosti je čerstvá a zatím neumím říct, jak se to bude celé vyvíjet. Vzhledem k tomu, že vedení je ekonomické, a ne zdravotnické, zabývám se komunikací s primáři jednotlivých oddělení. Například s nimi řeším, jaké léky používat, v jakém množství a podobně, zkrátka ta profese je stále primárně lékařská. Zůstávám běžným lékařem na interně,“ popsal náplň své práce.

Podle nemocnice je spolupráce s Rathem bezproblémová. „Pan doktor Rath pracoval jako lékař již během výkonu trestu odnětí svobody ve vězeňské nemocnici v Brně, poté byl zaměstnán v pankrácké věznici a jeho pracovní nasazení bylo vždy profesionální a oboustranně přínosné. Není důvod, aby tuto činnost nemohl vykonávat i nadále,“ sdělil webu iDnes.cz mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

O kvalitách Ratha se vyjádřila i ředitelka nemocnice Markéta Kořínková: „Pan doktor Rath pracuje ve vězeňském prostředí už dlouhou dobu, a je proto jako primář nemocnice velkým přínosem pro celé zařízení,“ uvedla pro Hospodářské noviny.

Rath sám upozornil na to, že neprošel výběrovým řízením. „Nejsem jmenován, ale pouze pověřen, což myslím nevyžaduje vyhlášení výběrového řízení.“ Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky působí Rath v nové funkci oficiálně od letošního dubna. „K zastupování této pozice je pověřený, výběrové řízení zatím vypsáno nebylo,“ potvrdil mluvčí.

Ratha policie zatkla na začátku května 2012 s krabicí od vína se sedmi miliony korun. Za korupci si nejprve odpykal trest 3,5 roku, který dostal v první větvi svého případu. Soud ho podmíněně propustil v lednu 2022. Do vězení se dostal znovu v lednu 2023, kdy ho soud pravomocně uznal vinným také v druhé větvi případu a uložený trest mu o rok prodloužil. Definitivně propuštěn byl téhož roku v květnu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ANO v europarlamentu vystoupí z Renew Europe i strany ALDE, vzkázal Babiš. Připojil důvod

Tagy:
trest lékař primář korupce David Rath vězeňská nemocnice Věznice Pankrác manipulace s veřejnými zakázkami