Jako po zásahu dělostřelectvem. Vraky vlaků ze srážky v České Třebové stále nikdo neodklidil

Ani dva týdny po srážce dvou nákladních vlaků v České Třebové na Orlickoústecku nejsou její následky odstraněné. Poničené vagóny a jejich části jsou v nákladovém nádraží stále rozházené mimo koleje. Práce na jejich odklizení by ale mohly začít tento týden.

Na místě to vypadá jako po zásahu dělostřelectvem a je to vidět už zdálky. Některé vagóny jsou zcela zdeformované, některé náraz zvedl do výšky, kde zůstaly, kolem se povalují trosky a vysypaný náklad zhruba osmdesáti tun obilí.

ČTĚTE TAKÉ: Majitele bytů v České Třebové potrápil tající sníh. Hasiči varují před nánosy na střeše

Částečně je vidět, že jsou poničené koleje a jejich příslušenství. Odstranění následků a opravy nebudou jednoduché. „Vagony se nejdříve musí rozdělit od sebe pomocí těžké techniky a potom teprve nastane jejich likvidace, tedy rozřezání na části a sešrotování,“ upřesnil předseda představenstva dopravce IDS Cargo Michal Gajdoš.

Firma s tím zřejmě začne ve středu. Až potom bude možné začít opravovat infrastrukturu, na což dojde možná až někdy v březnu. „V tuto chvíli je ale nezbytné, aby dopravce kolejiště zcela vyčistil od vysypaného nákladu a poškozených vozidel,“ podotkl mluvčí Správy železnic Jan Nevola. Celková hmotná škoda se zatím odhaduje na 150 milionů korun.

Nehoda se stala pravděpodobně tak, že vlak převážející obilí vjel na červenou do nákladového nádraží a narazil do stojícího vlaku. Náraz rozházel vagóny mimo koleje. Naštěstí zůstala netknutá cisterna s hořlavinami.

Třicetiletý strojvedoucí jedoucího vlaku si zachránil život tím, že z lokomotivy vyskočil v asi osmdesátikilometrové rychlosti a utrpěl méně závažná zranění. Druhý, 49letý strojvedoucí, byl zřejmě v lokomotivě na opačné straně stojícího vlaku, vyvázl tak bez zranění.

„Dechové zkoušky u obou strojvůdců vyšly negativně. Orlickoústeční kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Děsivé záběry z D35: U Olomouce se převrátil kamion s přívěsem, zastavil ho náraz do svodidel

Tagy:
Správa železniční dopravní cesty Česká Třebová okres Ústí nad Orlicí obilniny IDS CARGO