Majitele bytů v České Třebové potrápil tající sníh. Hasiči varují před nánosy na střeše

Nemilou zprávu museli ve středu přijmout majitelé sedmi bytů v České Třebové, které byly vytopeny. Nešlo ale o havárii vodovodního potrubí. Na vině byl totiž sníh na střeše bytového domu, který roztál a protekl až do interiérů, kde napáchal velké škody. Na místě sondovala situaci redakce CNN Prima NEWS.

Voda z tajícího sněhu na střeše začala zatékat do bytů během středy. Na místo tak ihned vyjeli hasiči včetně lezeckých specialistů. Postupně začali pracovat na odstranění nebezpečí.

ČTĚTE TAKÉ: Drama na kolejích: U České Třebové se srazily dva nákladní vlaky, strojvedoucí se zranil

Tím byl sníh na ploché střeše bytovky, který způsoboval hlavně materiální škody, když se postupně měnil ve vodu a vytápěl jednotlivé příbytky. Hasiči nasadili výškovou techniku. Na pomoc musela i dobrovolná jednotka z České Třebové-Parníku pro zajištění bezpečnosti okolí.

„Provedli jsme lanové zábradlí a z vrchu jsme postupně odhazovali sníh. Pomocí výškové techniky jsme odstraňovali rampouchy,“ uvedl redakci CNN Prima NEWS orlickoústecký hasič Ludvík Kurak. Spolu s ním tající sníh odstraňovalo dalších jedenáct kolegů. Hasiči upozorňují, že za bezpečný provoz staveb, stav a údržbu střech zodpovídají výhradně majitelé objektů.

Tající části ledového příkrovu na střeše se mohou odlamovat a společně se ztěžkým sněhem ohrozit okolí budovy. Proto je důležité nejen odstraňovat sníh ze střech, ale i likvidovat nebezpečné sněhové převisy a rampouchy, které mohou svým pádem ohrozit kolemjdoucí nebo majetek. Pokud střecha očistit nejde, je třeba rizikový prostor viditelně označit nebo rovnou ohradit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Letící led ze střechy auta může napáchat extrémní škody. Co doporučují dopravní experti?

Tagy:
voda sníh hasiči Pardubický kraj byt bytový dům škoda HZS Pardubického kraje Česká Třebová vytopení Ludvík Kurak výšková technika