Vydrží útok samopalem a zloději dá elektrický šok. V USA postavili obrněný pick-up

Americká společnost AddArmor představila obrněnou variantu výkonného pick-upu Hennessey VelociRaptor Fordu F-150. Vozidlo dostalo ochranu ze speciálního materiálu, který vydrží střelbu ze samopalu. Navíc má též detektor výbušnin i kliky s elektrošokem. Upravený stroj stojí čtyři miliony korun.

Mezi obrněnými vozy pro náročné podnikatele, politiky nebo diktátory se nejčastěji objevují limuzíny či velká SUV. Americká společnost AddArmor se ale rozhodla, že nabídne bezpečnostní úpravy pro pick-upy. Do svého brnění proto oblékla model Hennessey VelociRaptor, což je extrémně výkonná verze nejprodávanější amerického vozu Fordu F-150.

Automobil používá ochranu z látky zvané Dyneema, což je polyethylenové vlákno, které vyrábí nizozemská společnost. Pláty z tohoto materiálu mají být v ochraně patnáctkrát účinnější než ocel a o 40 procent víc než kevlar. Vozidlo by díky tomu mělo bez potíží přečkat dávku ze samopalu AK-47 Kalašnikov nebo útok menší výbušninou.

Na kliku raději nesahejte

Pokud by chtěl do kabiny vozu vtrhnout zloděj, měly by ho odradit kliky, které jsou schopné dát útočníkovi elektrický šok. Proti napadení se lze bránit i sirénou. VelociRaptor dostal také zařízení pro detekci výbušnin, záložní baterii, komunikační systém, výstražná světla a pneumatiky typu run-flat se kterými lze v případě jejich prostřelení ujíždět rychlostí až 80 kilometrů v hodině.

Auto má také posílené brzdy, jež si musí poradit s vyšší hmotnostní pick-upu. Problém s kilogramy mít ale rozhodně nebude 3,5litrový benzinový šestiválec, který společnost Hennessey naladila na výkon rovných 600 koní. Díky němu auto zvládne akcelerovat z nuly na 96 km/h za 4,2 sekundy.

Upravený pick-up ale samozřejmě nepatří k levným. Už model Hennessey VelociRaptor vyjde na 155 tisíc dolarů, dalších 30 tisíc je potřeba počítat na jeho brnění. Celkem tak obrněný „mastodont“ vyjde v přepočtu na čtyři miliony korun.

Tagy: