Zdravý domácí BIO jogurt si můžete snadno vyrobit i bez použití jogurtovače

Milujete jogurty a v obchodech hledáte vždy ty ve skleničce a bio kvalitě? Tak přesně takový skvělý a zdravý jogurt si můžete vyrobit velmi snadno i doma. Stačí mít kvalitní jogurtový základ, kvalitní mléko a pár teplých peřin. Zní to tajemně, ale podobně si vyráběly jogurt už naše babičky. Zkuste to s námi také.

Pro domácí výrobu jogurtu v bio kvalitě a bez použití speciálního jogurtovače si vyberte určitě kvalitní čistý bílý jogurt se živými kulturami a rozhodně bez přidaných zahušťovadel a škrobů. Díky čistému jogurtu si zvládnete za pár hodin vyrobit další porce jogurtu v domácím prostředí jen pomocí plnotučného kvalitního mléka a teplých peřin. Na úvod mléko a jogurt zahřejeme a pak už necháme jogurt v klidu zrát pod peřinami, jak to dělali už naše prababičky. Ty si uměly totiž vždy skvěle poradit.

Suroviny pro výrobu domácího jogurtu:

  • kvalitní plnotučné mléko
  • malý kelímek kvalitního jogurtu se živou kulturou
  • čerstvé ovoce
  • ovesné nebo jiné zdravé vločky
  • čisté zavařovací sklenice

Jogurtový základ smíchejte s menším množstvím mléka, abyste ho zředili a lépe se pak promíchal ve zbylém množství mléka.

Rozmíchaný jogurt poté vlijte do zbylého mléka v kastrůlku a promíchejte. Směs nijak nemixujte ani dále neupravujte, jenom smíchejte.

Mléko s jogurtem poté pomalu zahřívejte na 40 °C. Pokud nemáte teploměr, pomůžete si malíčkem. Když malíček v teplém mléce udržíte po dobu 5 vteřin, máte správnou teplotu. Ohřáté mléko s jogurtem nalijte do připravených a čistých zavařovacích sklenic. Sklenice a víčka vysterilizujte v horké vodě nebo v mikrovlnce.

Můžete do sklenice hned přidat ovoce a vločky a mít tak vaši oblíbenou kombinaci už připravenou. Jednoduše teplou směsí zalijte ovoce přímo ve zavařovací sklenici.

Připravený jogurtový polotovar vložte ideálně aspoň na 6 hodin pod několik vrstev peřin a nechte živé kultury v klidu pracovat. Ve správném jogurtu má stát lžíce. Takto připravený jogurt si můžete dát hned ke svačině, nebo ho vložte do lednice. Domácí jogurt s ovocem a ovesnými vločkami se hodí i jako skvělá svačina do školy.

Tagy: