Průměrný Čech sní asi čtyři kilogramy ryb za rok, což je skoro o dvě třetiny méně, než je průměr států EU. Za posledních bezmála šedesát let se u nás spotřeba ryb téměř nezměnila. Naopak zdaleka nejoblíbenější je u Čechů vepřové maso.
Zatímco běžný Čech sní necelé čtyři kilogramy ryb za rok, průměr států Evropské unie činí asi jedenáct kilogramů. Celosvětový průměr je ještě o pět kilo více.
Spotřeba rybího masa v Čechách je tak značně nižší, než je na našem kontinentu běžné. S odkazem na Rybářské sdružení České republiky o tom informuje Ministerstvo životního prostředí v prosincovém čísle Věštníku.
Nejoblíbenější tuzemskou sladkovodní rybou zůstává kapr, následuje pstruh duhový a siven americký. Češi také nepohrdnou štikou, candátem či amurem.
Česká republika se svou konzumací ryb a rybích produktů řadí až na dno tabulky států EU a řadí se tak mezi země východní Evropy. Vyplývá to z údajů Evropské komise za rok 2015. Největšími konzumenty ryb jsou logicky přímořské státy. Prvenství drží Portugalsko, následuje Estonsko a Francie.
Celosvětově jsou to především státy v Asii s přístupem k moři. Jde například o Japonsko, Jižní Koreu, Vietnam nebo Čínu.
Na českých talířích se častěji objevují mořské ryby, konzumace sladkovodních je v tuzemsku průměrně 1,3 kilogramu za rok. Podle ministerstva to mají na svědomí například vyšší ceny českých ryb, což je způsobeno delší dobou odchovu.
Vyšší cenu může vykompenzovat kvalita prostředí, ze kterého české sladkovodní ryby pochází. Tou se nemohou chlubit dodavatelé mořských ryb, které se dováží z klecového chovu a znečištěných vod, píše ministerstvo ve svém měsíčníku.
Milovníci masa
Ze všech druhů mas u Čechů s velkým náskokem vede vepřové. Jeho roční spotřeba je něco přes čtyřicet kilogramů na člověka. To je desetkrát více, než kolik se v tuzemsku za stejnou dobu sní ryb.
Vepřové prvenství se v Česku drží dlouhodobě, na druhém místě je kuřecí. To v minulosti přeskočilo oblibu hovězího masa, kterého si v kdysi Češi dopřávali více. Pokles jeho konzumace je spojený s vysokou cenou.
Preference v tuzemsku kopírují světová data. Celkově jí lidé nejvíce vepřové, hned po něm drůbeží a poté hovězí a telecí. Z velkých států jedí největší množství masa obyvatelé Spojených států a Austrálie. Nejméně se ho dostává lidem v Africe, menší spotřebu mají také některé asijské státy - především na jihu a východě kontinentu.
V České republice loni stoupla roční spotřeba masa na člověka o bezmála tři procenta na 82,4 kilogramu. Ačkoli se zvýšila obliba kuřat, jejich roční konzumace je stále v porovnání s vepřovým masem zhruba o patnáct kilogramů na člověka nižší.
Podle údajů Our World in Data z roku 2013 se tak v Česku za posledních šest let zvýšila roční konzumace masa asi o deset kilogramů na člověka.
Zdravotníci doporučují zařadit rybu na svůj jídelníček alespoň dvakrát týdně. Rybí maso se, na rozdíl od populárního vepřového, lépe tráví a má menší kalorickou hodnotu. Jeho zdravotní benefity jsou také ve snižování rizika srdečního onemocnění nebo mrtvice.