Advokátka o střídavé péči: U soudu vyslýchají i šestileté děti, manipulace není výjimkou

Advokátka Eva Ondřejová v podcastu ON TOPIC promluvila o střídavé péči.

ON TOPIC: Advokátka Eva Ondřejová – celý díl podcastu o střídavé péči o děti

Svěřování dětí do střídavé péče je čím dál častější. Podle Ústavního soudu a zákonodárců by mělo vždy jít o péči rovnocennou, realita ale bývá i jiná, jak může ze své praxe potvrdit advokátka Eva Ondřejová. Kdy soudy při rozhodování přihlížejí k názoru dětí a jaké naschvály si někteří rodiče navzájem dělají?

Když se rodiče na všem ohledně střídavé péče nedohodnou, vstupuje do rozhodování soud. „Soud doporučí mediaci, která je dnes na vzestupu – v Česku působí spousta mediátorů, kteří mají zkušenosti i ze zahraničí, a myslím si, že mohou pomoci lidem dospět k nějaké dohodě. Uvědomit si, že dohoda není v zájmu jejich, ale v zájmu dětí, protože i střídavá péče, pokud není v zájmu dětí, nefunguje,“ vysvětlila v podcastu ON TOPIC advokátka Eva Ondřejová.

Nejhorší je diletantsky vedený výslech malých dětí

Nejčastějším modelem střídavé péče, se kterým se ve své praxi setkává, je u starších dětí 7:7, ale čím dál častěji i 9:5 nebo 10:4, to znamená, že u matky je dítě například 10 dnů a u otce 4 ve čtrnáctidenním cyklu. Jak moc se při rozhodování u soudu přihlíží k názoru dětí a jakou roli hraje jejich věk?

Přečtěte si také: Pět let se nezajímal, teď uplácí. Jak se bránit, když si expartner kupuje přízeň dětí

„To je hodně aktuální otázka, protože se to řeší čím dál častěji. Takovou hranicí, kdy je dítě schopno formulovat názory, je vyspělé, je dvanáct let, což stanovuje občanský zákoník. Dnes se ale vyslýchají i děti pětileté, šestileté… Na jednu stranu je to dobře, na druhou stranu, pokud se to dělá diletantsky, je to rozhodnutí opravdu strašné. Je postavené na názoru šestiletého dítěte, které může být ‚koupené‘, zmanipulované, vůbec si nedokáže představit, co znamená, že bude týden bez maminky,“ popsala advokátka Ondřejová s tím, že vše závisí na konkrétním soudci a příslušném OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red.).

„Praxe dnes není sjednocená. A to je hodně špatné, protože některý soudce dbá na názor sedmiletého dítěte, které řekne: ‚Jo, já si to dokážu představit, že budu týden bez maminky.‘ Ale ono ani v tu chvíli neví, jestli je pondělí nebo pátek… A na druhou stranu tady máme třináctiletého kluka, který řekne, že chce být s mámou, protože otec je přísný a špatně se mu u něj učí – a oni řeknou: ‚No, on je v pubertě, takže tomu nebudeme věnovat pozornost.‘  Takže je to soudce od soudce,“ shrnula Eva Ondřejová.

Manipulace dětmi a naschvály vůči druhému rodiči

Soudy by podle ní měly pracovat s řádně vedenými pohovory, které odhalí, zda je dítě zmanipulované, nebo není. „V případě vážných pochybností o manipulaci by tu měly být i znalecké posudky. Těmi se nejdřív soudy zahlcovaly, dnes se skoro nedělají. Názor dětí by samozřejmě měl být vyslyšen, ale tak, že nebudeme manipulovat jeho obsahem a nebudeme děti vtahovat do sporu třeba tím, že jim řekneme: ‚Na tobě záleží, jak to dopadne!‘ nebo tím, že jim koupíme psa nebo je vezmeme několikrát za rok na dovolenou, aby se jim u mě jako u rodiče líbilo. To je pak naprosto jasné, co dítě řekne,“ popsala advokátka příklady, se kterými se u soudů setkává.

A právě letní prázdniny a dovolené jsou při střídavé péči častým předmětem sporů. Proto by rodiče měli být dopředu jasně domluveni i na tom, jak si péči a čas strávený s dětmi rozdělí během prázdnin. „Je určitě správné, aby si to domluvili předem, protože pokud to neudělají, mohou být za půl roku od rozsudku znovu u soudu. Nejhorší to mají ti, kteří si řeknou, že ten, který je oprávněn ke styku, sdělí druhému rodiči do 30. dubna nebo do 31. května termíny, kdy si chce dítě vzít. Pak se často stane, že se na ničem nedohodnou a celou věc řeší pozdě, jejich návrhy jsou v rozporu s rozsudkem nebo nějakou předběžnou dohodou třeba z Vánoc. Takže to dělá velké problémy,“ varuje Eva Ondřejová.

Stihnou to ještě do léta?

Stihnou se takové spory na poslední chvíli před létem ještě vyřešit? „Předběžné opatření musí být rozhodnuto do sedmi dnů od podání návrhu, potom se jedna nebo druhá strana může odvolat. Teď se to ještě do konce června stíhá, ale všichni jsou v nejistotě, nevědí, jak dopadne soudní rozhodnutí, nebo jestli se stihne rozhodnout pravomocně,“ dodala advokátka.

Kdo musí schválit cestu dítěte do zahraničí a jaká jsou při střídavé péči práva prarodičů, aby se mohli se svými vnoučaty vidět? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC. Najdete ho v úvodu článku, ale i v podcastových aplikacích, na YouTube a na Streamu.

Tagy:
rozhovor soud letní prázdniny střídavá péče Orgán sociálně-právní ochrany dětí Občanský zákoník Eva Ondřejová podcast ON TOPIC