Basketbalistky USK Praha zahájily Evropskou ligu vítězně. Oblaková nastřílela 28 bodů

Alyssa Thomasová zaznamenala proti Szekszárdu s 15 body, 15 doskoky a 10 asistencemi triple double

Basketbalistky USK Praha vstoupily do nového ročníku Evropské ligy vítězné, maďarský Szekszárd doma porazily 82:71. Nejlepší střelkyní českých mistryň byla s 28 body kapitánka Teja Oblaková. Alyssa Thomasová zaznamenala s 15 body, 15 doskoky a 10 asistencemi triple double, Valériane Vukosavljevičová měla se 17 body a 12 doskoky double double. Hostujícím hráčkám nestačilo 27 bodů Victorie Viviansové.

Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové, které skončily v minulém ročníku čtvrté, navázaly na dvě loňské výhry nad Szekszárdem. V dalším utkání skupiny A se USK za týden představí na hřišti Valencie.

Pražanky se musely vypořádat se zraněním podkošových hráček. Vedle Veroniky Šípové, Veroniky Voráčkové a Emese Hofové chyběla také americká opora Brionna Jonesová. Trenérka Natália Hejková využila pouze sedm hráček.

Domácí se díky šňůře deseti bodů dostaly do vedení 10:2, Szekszárd ale brzy díky rychlým brejkům srovnal krok. České mistryně se čím dál hůře probíjely přes těsnou obranu soupeřek, úvodní čtvrtinu vyhrály jen o dva body a hostující tým ve druhé části vývoj utkání otočil.

Maďarský celek táhla Viviansová, jež za 13 minut nastřílela 16 bodů. USK sice držela třináctibodová kapitánka Oblaková, přesto domácí hráčky odcházely do kabin v poločase s dvoubodovým mankem (35:37).

Thomasová zaznamenala triple double

Szekszárd se i ve druhé půli opíral o tvrdou obranu, domácí ale od stavu 47:47 nastřílely 12 bodů po sobě a získaly cenný náskok. Vedle Oblakové, jež přidala dalších 11 bodů, se začalo dařit také Vukosavjevičové, která vstřelila ve třetí čtvrtině o bod více. Po trojce hostující Agnes Studerové vstupoval USK do závěrečné čtvrtiny s náskokem osmi bodů.

Hráčkám Szekszárdu se sice podařilo v úvodu dotáhnout na čtyřbodové manko, Pražanky ale za podpory fanoušků jejich nápor odrazily. Po dalších trefách Oblakové, Vukosavljevičové a Thomasové získaly zpět dvojciferný náskok a v závěru ho uhájily. Thomasová si při závěrečné trefě Condeové dvě vteřiny před koncem připsala desátou asistenci a dovršila tím triple double.

Tagy:
vítězství Evropská liga basketbal ZVVZ USK Praha basketbalista USK Praha Valencie Natália Hejková Alyssa Marie Thomasová Szekszárd Alyssa Thomasová Veronika Voráčková Veronika Šípová Brionna Jonesová