Bezohledné řádění pytláků: Chovatel z Pardubicka přišel za pár dní o dva chovné muflony

Chovatel přišel o dva chovné muflony. Pytláci mu způsobili škodu za nejméně 150 tisíc.

Pytláci na Pardubicku ukradli trofejní muflony

O dva chovné mufloní samce přišel během 10 dní chovatel z Pardubicka. Pytláci mu zvířata odstřelili a ukradli přímo z ohrady v Rábech na Pardubicku. Muž si zvířata cení každé na 75 tisíc korun. Policie po neznámých pachatelích pátrá.

První případ se stal z 15. na 16. listopadu. Na oplocený pozemek o velikosti sedm hektarů, na kterém muž chová kromě muflonů také jeleny a daňky, se pachatelé dostali po přestříhání drátěného pletiva. Krotké zvíře zastřelili a dírou v ohradě je pronesli do auta na silnici, která je od oplocení jen pár metrů.

„Zjistil jsem, že byl narušen plot. Pachatel ho pravděpodobně rozstřihl a poté vstoupil na pozemek a muflona zastřelil,“ popsal štábu CNN Prima NEWS přímo na místě chovatel Miroslav Budera. Dodal, že mu bylo ihned jasné, že je něco špatně, když k němu jeden z muflonů nepřiběhl na zavolání jako obvykle.

ČTĚTE TAKÉ: Otužování vyšlo muže draze. Zloděj plavci ukradl batoh s věcmi za tisíce a zmizel

Okamžitě tehdy uvědomil policii, v tomto týdnu ale pytláci zaútočili podruhé. „Pardubičtí policisté se již několik dní zabývají oznámením krádeží dvou muflonů, ke kterým došlo z oploceného areálu pod Kunětickou horou,“ potvrdila mluvčí pardubické policie Andrea Muzikantová.

„Zajímavé je, že v prvním případě nechali plot prostříhaný, tak jak byl, ale ve druhém případě se snažili pletivo za sebou spravit,“ diví se chovatel, který má prý krotké kopytníky v ohradě jako svého bezvýdělečného koníčka.

„Je to pro Pardubáky, pro děti, které sem chodí kolem hradu a dívají se na ně. Je to krotká zvěř, přijde k vám až k plotu na zavolání,“ uvedl chovatel. Doplnil, že je to pro něj citelná ztráta, pětiletý a sedmiletý samec totiž měli zvýšit chovnou kvalitu tamního stáda.

„Jednoznačně je ukradli za účelem získání trofeje, tady o maso vůbec nejde, ale musel to udělat člověk, která má rád myslivost a jde vyloženě po trofejích zvířat,“ myslí si Budera.

Proč to pytlák udělal, prý nechápe. „Takovou trofejí se ani nemůže s čistým svědomím pochlubit,“ doplnil s tím, že hodnota ukradených muflonů činila dohromady 150 tisíc korun.

Policisté žádají o pomoc veřejnost. „Pokud máte informace, které by nám pomohly s objasněním těchto krádeží nebo s dopadením neznámého pachatele, volejte na linku 158,“ sdělila policejní mluvčí s tím, že za trestný čin krádeže hrozí pachateli v případě pravomocného odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rodina velebí psího hrdinu, zachránil před kulkou malého chlapce. Zvíře zaplatilo vysokou daň

Tagy:
Krimi zprávy pytláci Pardubicko krimi krádež mufloni ohrada v Rábech