Návrat nezdárného klokana? Dobby utekl před rokem ze zooparku v Ostravě, teď pobíhá po okolí

Vrátí se klokan útěkář Dobby po roce zpátky domů?

Zaměstnancům ostravského zooparku se vrátila naděje. Klokan Dobby před rokem zmizel ze svého výběhu. Tehdy po něm pátralo mnoho lidí, jenže marně. Nyní to však vypadá, že se po okolí toulá právě jeden zástupce tohoto druhu. Doskáče Dobby zpět do svého starého domova?

Přesně před rokem Dobby záhadně zmizel z výběhu klokanů. Nejprve to vypadalo, že se mu prostě zachtělo svobody a vzal jen tak do zaječích. Po pár dnech se z něj však stal možná nejznámější zvířecí uprchlík.

ČTĚTE TAKÉ: Nebývale vysoké teploty na Sibiři brání medvědům v zimním spánku

Tehdy po něm pátral kdekdo, nakonec i policie. „Při kontrole ohrady jsme nezjistili žádné poškození, proto pracujeme s několika verzemi. Počítáme i s možností, že klokana někdo mohl odcizit,“ ozřejmila v době zmizení mluvčí ostravské policie Eva Michalíková.

Dobbyho už oplakali jak chovatelé, tak jeho zvířecí kamarádi. Nyní ale zaměstnancům zoologické zahrady svitla naděje. Na veřejnosti se totiž objevily záběry, na nichž je zaznamenán hopsající klokan. Nikdo z okolních chovatelů z Ostravy přitom neohlásil únik exotického zvířete. Zdá se tedy, že šance na opětovné setkání je vysoká.

Odchytit Dobbyho bude oříšek

„Dobbyho poznáme bezpečně,“ tvrdí chovatel společnosti Skalka family park Pavel Thiemel. „Když jsme ho transportovali k nám do zooparku, zranil si čumáček na pravé straně, kde mu zůstala viditelná jizva,“ popsal výrazné znaky klokana útěkáře.

Podle chovatelů mohl klidně celý rok přežívat ve volné přírodě. „Hlavní složkou potravy těchto klokánků jsou různé výhonky, dokážou ožírat větvičky. Jsou tedy schopni se uživit v našich podmínkách a zvládnout naše klimatické podmínky,“ vysvětlil Thiemel.

Chytit ho však nebude žádný jednoduchý úkol. „Ten, kdo Dobbyho odchytí a vrátí nám ho zpátky domů, může počítat s odměnou pět tisíc korun,“ požádala o pomoc veřejnost ředitelka společnosti Barbora Kalíšková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jeřábi popelaví čím dál častěji zimují v Česku. Problémem jsou však vypuštěné rybníky

Tagy: