Bonton, který by měl každý znát. Čeho si všímat při servírování prosecca?


Léto bez skleničky prosecca si snad ani neumíme představit. Máte to stejně? A věděli jste, že při servírování šumivého vína platí určité zásady? Číšník přinese orosenou lahev a vy rozpačitě koukáte, kdo by měl první ochutnat a váháte, zda případně víno vrátit? Už žádné faux pas. Víme, jak by vám obsluha měla správně servírovat vaše bublinky.

Ať už jdete na rande, nebo na skleničku s kamarádkou, je dobré vědět, že při servírování prosecca platí určitá pravidla. Zároveň je potřeba umět se ozvat, pokud vám obsluha donese lahev v nesprávné teplotě nebo vám ji nenabídne ochutnat. Dáme vám návod na to, jak si správně vychutnat bubliny a nemít zkažený večer.

Ženy mají rády gentlemany a ocení, když vědí, jak se během rande chovat. Už při vstupu do podniku platí určité zásady, které je tedy dobré znát. Má-li podnik průhledné dveře a víme, že je slušný a klidný, pouští muž ženu do interiéru jako první. Pokud přes dveře nevidíme dovnitř, tedy nevíme, jestli nehrozí ženě při vstupu nebezpečí, vchází první vždy muž a to do jakéhokoliv podniku. Pro usazování ke stolu platí, že neusazuje-li obsluha, vybrat stůl mohou oba společně a poté muž následuje ženu, aby ji pomohl usadit lehkým poodsunutím židle.

A teď pár pravidel, jakým způsobem podávat prosecco. Můžete je využít třeba při romantickém pikniku na dece či na rodinné oslavě v restauraci. Je důležité, abyste si pak byli schopni odpovědět, zda má podnik dobře proškolenou obsluhu a zaslouží si, abyste jí nechali spropitné.

A jaké zásady by měla dodržovat obsluha? Předpokládáme-li, že servíruje celou láhev, při otevírání je nejdůležitější myslet na bezpečnost hostů a nikdy ji neotevírat směrem na jinou osobu, pak nehrozí, že někdo přijde k úrazu. K tomu pomůže, když bude lahev správně nachlazená, ideální je teplota 4–6 stupňů Celsia. Tak předejdeme vyšumění a vysokému tlaku uvnitř. S láhví by se nikdy nemělo třepat a obsluha by měla prosecco či jiné víno otevírat vždy před vašima očima.

TIP: Zkuste při odstraňování agrafy zatočit přesně 6x - funguje to vždy.

Ochutnávání je důležité. Když vám nesedne, vyberte jinou lahev

Osoba, která prosecco podává, by si měla přičichnout ke korku a zjistit tak, zda prosecco není korknuté. Než z láhve nalije do skleniček, je potřebné se zeptat, komu z přítomných u stolu může dát ochutnat jako prvnímu. Pokud vám obsluha dá vstřícně ochutnat, než prosecco rozlije, jste v dobrém podniku a pokud vám nebude chutnat, může ho následně nabídnout po skleničkách jiným hostům.

Přejete si být během večera nerušeni? Poproste obsluhu, ať ponechá láhev na stole. V opačném případě (přejete si být občas při napjatém večeru rozptýleni) by ji měla ponechat poblíž stolu a chodit vám dolévat dle potřeby.

A jak je to s etikou v pořadí? Sedí-li u stolu větší skupina, platí, že první se nalije nestarší ženě a postupuje se podle věku po nejmladší ženu. Následně od nejstaršího po nejmladšího muže a jako poslední se dolévá osobě, která má orosenou sklenku po ochutnávce. Situace, kdy se v podniku podává rozlévané prosecco, by v první řadě obsluha měla dobře znát obsah každého z nich a poradit vám s výběrem. Při servírování je postup stejný.

Bonton, který by měl každý znát a čeho si všímat při servírování prosecca?

Komu se po ochutnávce nalévá celá sklenička jako prvnímu?

z

Máte stejný nebo lepší výsledek než % lidí, kteří absolvovali tento kvíz.

Bohužel, ani jednou jste se netrefili

Nic moc. Pár odpovědí jste uhodli, ale v tématu se příliš neorientujete.

Není to nejhorší, ale tohle téma určitě není vaše parketa.

Většinu odpovědí znáte, ale rezervy ve znalostech ještě máte.

Výborně. Je vidět, že se orientujete a víte skoro všechno.

Dokonalé. O tématu víte úplně všechno.