Zemřel zpěvák kapely Sto zvířat. Český průkopník ska nedávno dokončil novou desku

Zemřel zpěvák a frontman kapely Sto zvířat Jan Kalina. Zpráva o úmrtí známého muzikanta se začala šířit na sociálních sítích a jako první ji přinesla redakce Headlineru, které ji potvrdili Kalinovi přátelé a spoluhráči. Zpěvákovi bylo 58 let.

Posledním hudebním počinem, který Kalina s kapelou vytvořil, bylo album Noční ptáci. Deska má vyjít 15. září. „Máme novou sestavu a mám zase pocit, že to všechno zase funguje,“ uvedl pro Headliner před pár týdny frontman uskupení.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel legendární hudební publicista Jiří Černý. Vkus Čechů ovlivňoval už od 60. let

Původně se Kalina posadil za bicí soupravu, za mikrofon se přesunul až po odchodu Petra Ostrouchova v roce 2006. Spolu s Janou Jelínkovou se stali frontmany skupiny. O dva roky později kapela Sto zvířat získala hudební ocenění Anděl v kategorii ska a reggae.

Jan Kalina vystudoval Střední výtvarnou školu na Hollarově náměstí v Praze. Na ni navázal studiem českého jazyka a výtvarné výchovy na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Již během studií se angažoval v uměleckých uskupeních. Ze studentského rock’n’roll bandu Matěj Čech časem vznikla kapela Sto zvířat.

Jako vystudovaný výtvarník Kalina vytvořil i většinu vizuálů kapely. Vedle hudební kariéry totiž přes patnáct let pracoval jako storyboardista a artdirector. Kalina po sobě zanechal čtyři děti: Barboru, Adélu, Štěpána a Jana.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel hudební kritik Jiří Černý

Tagy: