České Budějovice

Nejnovější příspěvky k tématu

Jihočeští zemědělci chovají nejvíce skotu a ovcí v Česku. Počet prasat v kraji trvale klesá

Zemědělci v Jihočeském kraji v loňském roce chovali nejvíce skotu a ovcí v republice. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V chovu prasat v krajském srovnání byly jižní Čechy sedmé, jejich počty se meziročně snížily o více než sedm procent. V chovech drůbeže nastalo meziroční navýšení o více než čtvrtinu na 2,2 milionu kusů a v krajském srovnání byl Jihočeský kraj pátý.

Zmrzlina s příchutí ginu, sena nebo asfaltu? Čeští zákazníci mají netradiční chutě rádi

Skvělým způsobem, jak se v horkých letních dnech osvěžit, je zmrzlina. Možná máte svou oblíbenou tradiční příchuť, ale dají se u nás najít místa, kde narazíte i na méně obvyklé varianty. Co byste řekli na zmrzlinu s chutí svíčkové, moravského uzeného nebo sena? Zaujmout může také zmrzlina s příchutí slivovice, ginu nebo rumu.

V Českém Krumlově otevírají Palác ilustrace. Galerie představí díla předních evropských umělců

V Českém Krumlově bude od 1. července přístupný pro veřejnost Palác ilustrace, galerie věnovaná dětské knižní ilustraci. V pondělí byla slavnostně otevřená. Představuje díla předních evropských ilustrátorů, výběr ze sbírky nakladatele a sběratele Otakara Božejovského. Dřív byla sbírka v českokrumlovských klášterech, po změně vlastníka je nově v Mincovně v areálu zámku.

Obědy v restauracích opět zdražily: Nejvíc stojí v Praze. Mapa ukazuje, kde se najíst levně

Zpráva, která zasáhne naše peněženky. Obědy v restauracích opět plošně zdražily. Od roku 2020 se ceny v některých regionech zvedly až o 50 procent. Důvodem jsou nejen dražší suroviny, ale také personál, který provozovatelé musí platit lépe než dřív. Nejhlouběji do kapsy sáhnete v Praze a v Brně, o něco méně zaplatíte ve Zlíně nebo třeba v Olomouci.

Poctivě i s tajnou ingrediencí. Tradiční řeznictví lákají v jižních Čechách na sekanou i tlačenku

Malá rodinná řeznictví jsou u Čechů stále oblíbená, i přesto, že u nich zákazníci často zaplatí více než v supermarketech. Někteří nedají dopustit na čerstvé maso, jiné lákají vyhlášené speciality, pro které jezdí i z velké dálky. Například v jihočeské Soběslavi i Českých Budějovicích si zakládají na vlastní směsi koření.