Česko je inovačním centrem zločineckých skupin. Expertka radí, na co si dát pozor

Jitka Haubová

K VĚCI 4.12.2023

Počty kybernetických útoků rostou a zločinecké skupiny jsou čím dál lepší. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla Jitka Haubová, provozní ředitelka a členka představenstva Komerční banky. „Českou republiku si vybírají jako svůj inovační hub, kde se snaží zkoušet různé principy,“ uvedla. Je proto podle ní potřeba být v dané oblasti velmi obezřetný.

Jako své „centrum“ si zločinecké skupiny tuzemsko vybírají hlavně proto, že Češi mají rádi novinky. „Jsme velmi digitalizovaná země. Všechny naše platební terminály a bankomaty jsou bezkontaktní, zhruba 20 procent lidí platí telefonem, ne plastovou kartou,“ vysvětlovala Haubová.

ČTĚTE TAKÉ: Falešná videa zaplavují internet. Podvodníci k reklamě zneužili i značku CNN Prima NEWS

„Je důležité být velmi obezřetný. Hlídat, co otvírám a komu peníze posílám, a zároveň si stanovit limity na své kartě a účtu. To je vlastně ta minimální rizikovost transakce, kterou můžete potom případně ztratit,“ uvedla a dodala, že denně banka prověřuje zhruba půl miliardy transakcí, které se jeví podvodně. „Což je zhruba o čtvrtinu víc než loni a zhruba pětkrát tolik než před třemi lety. Opravdu to velmi roste,“ popsala Haubová. Od začátku roku přitom v Komerční bance rozpoznali již více než 660 útoků.

Hlavně na nic neklikat

A jak dnes vypadá typický pokus o podvod? „Nejčastější je SMS například od České pošty, kde je napsáno, abyste klikli na odkaz a doplatili clo v malé výši,“ uvedla s tím, že na podobné odkazy by lidé rozhodně klikat neměli a už vůbec zde nesmí zadávat své údaje.

„Zločinci jsou dnes velcí profesionálové a je obtížné to rozpoznat. Měli byste si říct, zda vám skutečně nějaký balíček má dorazit, jestli je to pravda, a ověřit si to s Českou poštou,“ radí Haubová. Dodala ale, že lidí, kteří se nechají napálit, je pořád mnoho.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podvodníci připravili ženu z Rychnovska o půl milionu. Udělala základní chybu, popisuje expert

Tagy: