Český sport v slzách: Tragicky zahynul proslulý lyžař. Byl jsi naším mentorem, truchlí parťáci

Český sport postihla nečekaná tragédie. Ve věku 42 let zahynul v amerických horách český lyžař na dlouhých tratích Jiří Pliska. Sportovec byl pro české publikum známý zejména z populárního závodu Jizerská padesátka.

Pliska byl spolu s dalšími členy týmu eD system Silvini Team na dobrodružné výpravě ve státě Wyoming. Neštěstí se mělo stát v pohoří Wind River Range na skále Wolfs head (3 707 m n. m.) během slaňování.

O úmrtí populárního sportovce informoval jeho tým. „V neděli 2. července ve věku 42 let v horách tragicky zahynul Jiří Pliska. Neštěstí se stalo v USA ve státě Wyoming v pohoří Wind River Range na skále Wolfs head 3 707 m n. m. při slaňování. Plizíček byl naší rodinou, týmovým kapitánem, kamarádem, trenérem, vzorem i mentorem, který nikdy nikoho nenechal na holičkách,“ uvedl tým v prohlášení.

Zároveň členové klubu poprosili o minutu ticha při vzpomínce na něj. „Dále prosíme o respektování soukromí jeho nejbližších. Tato nečekaná událost nás všechny bolestivě zasáhla,“ dodali v prohlášení.

Pliska patřil mezi přední české laufaře. Při běžeckém lyžování se umisťoval na čelných příčkách například v závodech Jizerská padesátka, Vasaloppet nebo Marcialonga.

Kromě lyžování se Pliska věnoval i horolezectví. V minulém roce během přípravy na novou sezonu odjel do švýcarského Zermattu, kde lezl na obávanou horu Matterhorn. Dříve dokázal zdolat i západní stěnu Uzum Brakku (6 422 m n. m.).

Tagy: