Cílem čtvrtečního útoku v Mnichově byl i izraelský konzulát. Pachatel střílel na několik budov

Při čtvrtečním útoku v centru Mnichova střílel pachatel na několik budov a do dvou z nich i pronikl. Oznámili to v pátek na tiskové konferenci vyšetřovatelé a představitelé státního zastupitelství. Terčem střelby byly podle nich izraelský generální konzulát, Dokumentační centrum historie nacismu a dvě další budovy. Policie 18letého Rakušana na místě činu zastřelila, nikdo jiný zranění neutrpěl.

Čtvrteční střelbu v centru bavorské metropole policie vyšetřuje jako pokus o teroristický útok. Původně informovala, že mladík střílel na policisty. Později dala čin do souvislosti s izraelským generálním konzulátem. Bavorský premiér Markus Söder hovořil o spojitosti se čtvrtečním 52. výročím teroristického útoku na izraelské sportovce a členy izraelského olympijského týmu na letních hrách v Mnichově v roce 1972, při kterém zahynulo 11 Izraelců a jeden německý policista.

ČTĚTE TAKÉ: Transgender atletce z trenýrek vykukoval úd, to přece není normální, zlobil se známý novinář

Na páteční tiskové konferenci vyšetřovatelé uvedli, že pracovní verzí je, že se jednalo o čin s islamistickým a antisemitským motivem. Vycházejí přitom z poznatků rakouských úřadů, podle kterých se mladík přiklonil k radikálnímu výkladu islámu. Loni mu rakouská policie dokonce zakázala držení zbraní, což mělo platit až do počátku roku 2028.

Podle Gabriele Tilmannové z Centrály pro boj s extremismem a terorismem, která vyšetřování vede, se zatím nenašly důkazy, že by střelec nechal nějaký vzkaz, v němž by vysvětloval svůj motiv. V současnosti nemají policisté žádné poznatky ani o případném komplici.

V pátek policie uvedla, že 18letý muž, který měl podle rakouských médií bosenské kořeny, vystřelil na několik budov. U Dokumentačního centra historie nacismu mířil na fasádu a prosklené dveře. Střílel i na generální konzulát a nakrátko pronikl do dvou sousedních budov. Svědčí o tom mimo jiné nalezené stopy krve. Následně se odehrála přestřelka útočníka s pěti policisty. Muž utrpěl zranění, kterému později na místě podlehl. Předtím vystřelil celkem devětkrát a to ze švýcarské armádní zbraně z 19. století. Na ní měl připevněný i bajonet.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bude James Bond někdy gay? Jeho slavný představitel na otázku reportérky otočil oči v sloup