Transgender atletce z trenýrek vykukoval úd, to přece není normální, zlobil se známý novinář

Není normální, aby s ženami soupeřili lidé, kterým z trenýrek vykukuje silueta penisu, kritizoval sloupkař Piers Morgan účast transgender běžkyně Valentiny Petrillové na paralympijských hrách. Podle něj jde o naprostou frašku a ohrožení integrity ženského sportu. Ve svém článku pro web The Sun upozornil také na eskalaci výhružek vůči těm, kteří se odváží „proti tomuto šílenství protestovat“.

Italka Valentina Petrillová se podle BBC stala první transgenderovou sportovkyní, která nastoupila na paralympijských hrách. Jednapadesátiletá atletka, které byla diagnostikována Stargardtova choroba, způsobující nevratné poškození zraku, vypadla v semifinále běhu na 400 metrů žen. Její účast ale vyvolala vlnu kritiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Daniel Radcliffe k LGBTQ+ a Rowlingowé: Je mi smutno, ale své přesvědčení kvůli ní neobětuji

Pro web The Sun se ostře vyjádřil i sloupkař Piers Morgan, který uvedl, že mu nepřijde normální, aby s ženami soupeřili lidé, kterým z trenýrek vykukuje silueta penisu. „Tento týden jsme museli snášet šokující podívanou na transparalympijskou sprinterku Valentinu Petrillovou, která běžela v závodě na 400 metrů po boku žen, přestože jí bylo 51 let a na místě, kde by měla být její vagina, měla velkou bouli ve tvaru penisu,“ napsal Morgan.

Ve svém článku obecně kritizoval účast transgender sportovců. „Představte si, že bych najednou oznámil, že jsem postižený, a požadoval bych účast na paralympiádě. Například kdybych tvrdil, že nemám nohy, když mě lidé viděli, jak na nich vcházím na stadion. Nebo kdybych tvrdil, že jsem slepý, přestože mě televizní diváci sledovali, jak v davu poznávám rodinu a mávám na ni, když dělám vítězné kolečko. Absurdní, že?“ napsal Morgan. „Ale když jde o muže, kteří se vydávají za ženy, aby mohli soutěžit se skutečnými ženami ve sportu, zjevně to není žádný problém,“ dodal.

Vše podle něj dospělo až „k naprosté frašce a skutečnému existenčnímu ohrožení integrity ženského sportu“. Zároveň podotkl, že jsme svědky eskalace výhružek. „Slovních, fyzických i právních. A to všem sportovkyním, které se odváží proti tomuto šílenství protestovat, nebo komukoli jinému, kdo proti němu protestuje jejich jménem,“ podotkl sloupkař.

Zároveň uvedl, že spisovatelka J. K. Rowlingová hlasitě bránila práva žen proti mnoha podobným nehoráznostem a Petrillová je podle ní zjevná podvodnice. „Rowlingová byla samozřejmě okamžitě zneužita a zastrašena pro-trans aktivisty, ale má pravdu – je to podvádění,“ napsal Morgan.

Petrillová se narodila jako chlapec, už od dětství se však cítila být ženou. V mužské kategorii získala 11 italských titulů, o změnu pohlaví požádala před šesti lety.

Zatímco Světová atletika zakázala transgender sportovkyním start v ženské kategorii, podle pravidel organizace World Para Athletics je rozhodující, které pohlaví mají uvedené v dokumentech. To jim však podle kritiků přináší neférovou výhodu.

Před měsícem na olympijských hrách v Paříži vyvolal bouřlivou diskusi případ boxerek Lin Jü-tching z Tchaj-wanu a Alžířanky Imán Chalífové s vadou chromozomu, které byly loni diskvalifikovány z mistrovství světa kvůli pochybnostem o oprávněnosti startu v ženské kategorii – nešlo však o případy po operaci pohlaví. V Paříži startovat mohly a obě získaly zlaté medaile.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebinární WC na gymnáziu v Plasích vyvolalo vášně. Studenti míní, že škola chtěla spíš ušetřit

Tagy:
Olympijské hry Paříž J. K. Rowlingová Česko sport Piers Morgan The Sun lidstvo transgender sportovkyně Paralympijské hry sportovní disciplína